1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Европа недостъпна за киселото ни мляко

Европа недостъпна за киселото ни мляко

Като равноправни членове на ЕС няма да можем да реализираме и мед на пазара.

 

Българското кисело мляко ще изчезне с влизането ни в Европейския съюз. Същата съдба очаква и сиренето, и кашкавала. Това заяви шефът на Търговско-промишлената палата Божидар Божинов на срещата на браншовите организации и министъра по европейските въпроси Меглена Кунева. Проблемът е свързан с регистрацията на произхода на продуктите и техните съставки. Европейците имат други изисквания за качество и състав и затова регистрираният сега продукт ще стане непродаваем в чужбина след 2007 г.

Като равноправни членове на ЕС няма да можем да реализираме и мед на пазара. Причина за това пък ще се окаже липсата на лаборатория за изследване на продукцията. Такива съоръжения трябва да има за всеки отрасъл и за производството на всички стоки, категорични са браншовиците. Бизнесът не е наясно какви са договорените параметри и какви ще са изискванията към отраслите след 2007 г., стана ясно на срещата. Правителството затваря глави, които касаят нас, но ние не знаем какво пише в тях и какво трябва да правим, заяви Божидар Божинов.

Шефовете на организациите поискаха Кунева да обясни и договорените ангажименти на бизнеса към ЕС. Това, че се срещам с вас, не означава, че мога да ви помогна, заяви министър Кунева. Тя обеща да посредничи за срещи на браншовите организации с ресорните министри. Първата такава среща ще бъде с Министерството на икономиката, откъдето трябва да обяснят поетите ангажименти по затворените глави "Свободно движение на стоки", "Стандартизация", "Малки и средни предприятия" и "Защита на потребителите"./standartnews.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.