1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Европа призна етеричното ни масло за световна марка

Европа призна етеричното ни масло за световна марка

Българска роза слагат на еврото

 

Прочутата българска роза ще стои върху монета евро, когато валутата бъде въведена у нас. Предложението е направил лично председателят на Еврокомисията Романо Проди при последната си среща с президента Георги Първанов.

Това съобщи държавният глава, който в неделя се включи в традиционните празненства на розата в Казанлък. Първанов сподели задоволството си от факта, че еврошефът познава нашите символи и мястото на българската роза сред тях. Розовото ни масло е признато като световен стандарт за качество от Международната организация по стандартизация ISO.

15-годишното изследване е завършило неотдавна, съобщи шефката на Българската национална асоциация по етерични масла, парфюмерия и козметика доц. Мария Ангелакова на кръгла маса на розопроизводителите и розопреработвателите през уикенда в Казанлък. Родното розово масло е получило световната марка в конкуренцията на масла от всички световни производители - Турция, Мароко, Франция и др.

Според експерти българският дял в световното производство на този търсен продукт сега е 40 на сто. Заради неповторимия букет от аромати розовото ни масло е предпочитано от световните парфюмерийни компании. За съжаление все още не можем да произведем достатъчно, за да задоволим търсенето. Тази година реколтата едва ли ще надхвърли 1000 кг.
Според царския депутат Христо Механдов България е договорила с ЕС в затворената вече глава "Земеделие" 1500 кг розово масло годишно производство. За да достигнем тази квота, розовите насаждения, които сега са 24 хил. дка, трябва да станат поне 30 хил. дка, изчисли шефът на Асоциацията на розопроизводителите в България Петко Канагрохов.

Хората от бранша са категорични, че поради хроничната липса на работна ръка по време на кампанията трябва да се заложи преди всичко на създаването на семейни розови градини - до 10 дка. Това обаче трудно може да стане без помощта на държавата.

Розопроизводителите настояват за формирането на гаранционен фонд в помощ на хората, които сега влизат в бранша. По общо мнение държавната субсидия за декар засадени рози трябва да скочи от 100 на 200 лв.

Специалистите бяха категорични и в друго - от България не бива да излиза нито един корен посадъчен материал. Иначе рискуваме след някоя и друга година на пазара да се появи българско розово масло, произведено в Япония или Афганистан./standartnews.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.