1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Европейската комисия готви разтърсваща реформа във винения сектор

Европейската комисия готви разтърсваща реформа във винения сектор

 

 

Мариан Фишер Боел ще представи днес мащабна реформа за закъсалия сектор на винопроизводството в ЕС. Мерките са всеобхватни – от изкореняване на лозя до строга забрана за употребата на захар при производството на вино в общността. Засега Европа запазва позицията си на водещ производител и консуматор на вина, но производителите са притиснати от все по-засилващата се конкуренция на вината от "новия свят".

Европейският съюз планира мащабна реформа на закъсалия сектор на винопроизводство в опит да върне доверието на потребителите. Според данните на ЕК европейските компании непрекъснато губят пазарен дял, измествани от вина от "новия свят".  На европейските пазари сериозно навлизат компании от Чили, Аржентина, Южна Африка, САЩ, Австралия и дори Китай.

Според дипломати обаче новата реформа може да доведе до ожесточена битка между "Севера" и"Юга" на Европа.

Според еврокомисаря по въпросите на земеделието – Мариан Фишер Боел, реформите са спешни, тъй като забавянето им може да се окаже фатално за винения сектор. Засега ЕС остава водещ производител и консуматор на вина, но производителите са притиснати от засилващата се конкуренция на "новия свят". В документа се посочва още един тревожен факт – консумацията на вино в европейските страни намалява постоянно, в същото време се регистрира силен ръст на вноса на вина в общността.

 В сектора се наблюдава и свръхпроизводство – до края на това десетилетие се очаква то да надмине 15 на сто от общото производство. ЕС харчи по около 0,5 млрд. евро годишно само за да се отърве от продукцията, за която няма пазар.

За това реформите предвижда изкореняването на 200 хил. хектара лозя. Всяка страна – член на ЕС ще трябва да намали производството на вино с най-малко 10 на сто, а производителите, които приложат доброволно изкореняване на част от лозята си ще получават специални субсидии. Ще бъдат спирани и всички помощи за производителите, които произвеждат в повече от отредените им квоти, а излишъците от производството няма да бъдат изкупувани. В същото време обаче ще бъдат стимулирани конкурентноспособните производители да повишават производството си на качествени вина.

Именно в името на качеството, на производителите ще бъде забранено да слагат захар в продукцията си. Тази идея ще бъде атакувана от северните европейски страни, прогнозират анализаторите – в тези страни слънцегреенето е по-слабо и гроздето няма необходимата захарност.

Тези мерки са по-меки, коментират анализаторите – първоначалните планове на Брюксел предвиждаха изкореняването на 400 хил. хектара лозя. Тази идея срещна сериозна съпротива от традиционните производители на вина в ЕС.

 

 

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.