1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Европремиите ще стимулират овцевъдството и козевъдството

Европремиите ще стимулират овцевъдството и козевъдството

Производството на овче и козе месо задоволява вътрешния пазар и дава и известни количества за износ

 

В програмата на Министерството на земеделието и горите за 2001- 2006 год. развитието на овцевъдството е определено като приоритетен сектор. Производството на овче и козе месо задоволява вътрешния пазар и дава и известни количества за износ. Броят на тези животни варира от 2,5 до 3,5 милиона, който ако се сравни с десетте милиона овце и кози през 1985 година показва огромният спад в производството на овче и козе месо.

Във връзка с бъдещите директни плащания и предвидените изменения и допълнения в Закона за подпомагане на земеделските производители, прилагането на пазарните механизми за в бъдеще ще се осъществява в сектора от разплащателна агенция, в каквато ще се превърне държавен фонд "Земеделие. Годишно за една овца-майка стопанинът ще получава 21 евро премия, е за една коза - 16,8 евро.

На преговорите в Брюксел са декларирани намеренията на нашата държава да добие права за премии за 4 милиона броя овце-майки и 400 хиляди броя кози. Това искане е съобразено с посочените в позицията на страната с постигнатите годишни производствени показатели за периода 1990-1999 год., както и с вноса и износа на месо и живи животни.

Както беше подчертано на семинара в Монтана на 8 април т.г. от експертите на Министерството на земеделието и горите правителството вече е декларирало своята готовност за европеизиране на сектора в областта на законодателството чрез прилагане на Наредбата за класификация на овчите кланични трупове с предшестващо обучение на оценители и въвеждане на класификацията в една кланица в страната още през тази година.

В област Монтана козите изпреварват по броя си овцете, сочи статистиката. По идея на Областната служба за съвети в земеделието през миналата година в Берковица беше проведен семинар, на който беше обсъдено отглеждането на френската месодайна порода овце Мутон Шароле. Мнозина от по-крупните овцевъди изявиха желание да отглеждат тези животни, защото те не се доят и могат да се заплождат и агнят по всяко време на годината. А условия за отглеждането на такива стада в селищата на Предбалкана и Балкана има.

Това съобщиха от  farmer.bg за AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.