1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Фермери избягват санкциите за неизпълнени млечни квоти

Фермери избягват санкциите за неизпълнени млечни квоти

 

Млекопроизводителите, които не са предали на мандрите количествата мляко, заложени в годишната им квота, няма да бъдат санкционирани. Това съобщи шефът на дирекция "Аграрно развитие" в министерството на земеделието Цветан Димитров.

На 1 април приключи първата квотна година от членството на страната в Европейския съюз, при която производителите на краве мляко можеха да продават за мандрите и пазара точно определени количества суровина. Квотата за страната беше в размер на 979 хил. тона, но през есента на миналата година беше преразпределена по настояване на производителите. Част от млякото за директна продажба беше пренасочено за преработка от мандрите, в резултат на което квотата за преработка беше увеличена на 893 хил. т и тя беше преразпределена между фермерите. Те от своя страна не могат да превишават индивидуалната си квота, защото ще им наложат санкции. Лоши последици има и при неизпълнение на квотите. Ако за календарната година стопаните не са изпълнили поне 70 на сто от нея, през следващата година държавата намалява допустимите количества, които могат да предлагат за пазара.

Тези регулации действат в Европейския съюз от години и са въведени срещу свръхпроизводство на краве мляко в общността. Големите европейски производители като Дания, Германия и Франция имат достатъчно мощности да залеят Европа със сурово мляко и за да не се получи дъмпинг на цените, Еврокомисията определя годишни квоти за всяка страна членка.

Дефицитите от суровина за хранителната индустрия обаче удариха и този сектор и затова в края на миналата година Еврокомисията реши да охлаби санкциите към фермерите. Решено беше производството на сурово краве мляко през 2008 г. да се увеличи с 2%, което води до нарастване на националните квоти.

За България квотата нараства с 19 580, което означава, че стопаните ще си разпределят близо 1 млн. тона (999 хил. тона).

От браншовите организации настояват преразпределението да се извърши в срок, за да не се повтори миналогодишната ситуация, при която администрацията се забави и хората не успяха да попълнят квотите си. Според млекопроизводителите това е причина страната да не изпълни около 150 хил. тона от квотата си. Според Цветан Димитров обаче по неокончателни данни квотата е изпълнена с близо 91 на сто. Последното засичане ще бъде след 15 май, когато стопаните подадат годишните си декларации в земеделското министерство./evropa.dnevnik.bg

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.