1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Фонд "Българско вино" ще рекламира продукция зад граница

Фонд "Българско вино" ще рекламира продукция зад граница

Фондът ще финансира и участието на фирмите в панаири и изложения

 

Към Националната лозаро-винарска камара ще се създаде фонд "Българско вино", средствата от който ще се използват за реклама на качествените напитки зад граница. Това решиха депутатите с окончателното приемане на промените в Закона за виното и спиртните напитки. Набирането на средствата, както и разходването им ще става по ред, определен с устава на камарата. Освен за реклама фондът ще финансира и участието на фирмите в панаири и изложения, както и при организирането на промоции в страната и чужбина.

Производителите на спирт, дестилати и спиртни напитки ще се регистрират в Министерството на икономиката, вместо да получават лицензи, както досега. В случай че те продават фалшифицирани или токсични вина и спиртни напитки, ще бъдат заличавани от регистрите. При нарушение на санитарно-хигиенните или технологичните условия на работа производството може да се спре за половин година, предвижда законът. Глоби до 30 000 лв. пък се предвиждат за фирмите, които произвеждат и продават отровни или развалени вина и ракии по пазарите. Според председателя на земеделската парламентарна комисия Пламен Моллов с тези промени се затяга контролът и се ограничава производството на фалшив алкохол в страната. Не случайно депутатите рязко завишиха глобите при продажба на вино и спиртни напитки от нерегистрирани фирми. Те ще варират между 30 хил. и 100 хил. лв., а имуществените санкции ще бъдат от 50 хил. до 150 000 лв.

Домашна ракия в размер на 2000 алкохолни градуса, или около 50 литра, произведена от собствено или купено грозде, няма да се облага с акциз, гласят още промените. Тази ракия задължително трябва да се вари в казани, регистрирани в общините. Хората, които наемат или притежават казаните, трябва да бъдат регистрирани по Търговския закон или по Закона за кооперациите. От 1 януари следващата година се забранява също и продажбата на наливни и други спиртни напитки в пластмасови бутилки над 200 милилитра. Сега фалшивият концентрат основно се продава в подобни бутилки. При засечено нарушение инспекторите ще налагат глоба от 3000 до 5000. Имуществената санкция пък ще бъде от 5 хил. до 10 хил. лв.

За да се гарантира на потребителя, че дадено вино е качествено и е произведено в определен район, то ще се означава с контролен номер, гласи още законът. Физико-химичният и микробиологичен анализ, който ще доказва, че вината са качествени, трябва да извършва в лаборатории към Изпълнителната агенция по лозата и виното (ИАЛВ).

Всяка година до 10 януари винопроизводителите ще са длъжни да декларират произведените количества вино и гроздова мъст, включително и за семейна консумация. Декларациите ще се подават в териториалните дирекции на ИАЛВ. Пак в тази агенция ще се поддържа и регистърът на лозарските стопанства.

Това съобщиха от ECON.BG за AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.