1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Форум за Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г.

Форум за Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г.

 

Да има или не авансови и междинни плащания при прилагане на Програмата за развитие на селските райони 2007-2013г., дали да има или не и какъв да бъде максималният и минималният размер на инвестициите, които ще са допустими за подпомагане по програмата и какви да са процедурите при разглеждането и одобряването на проектите – централизирани в Разплащателната агенция или децентрализирани – това бяха основните теми за дискусия на провелия се в четвъртък Партньорски форум по прилагане на Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г. в хотел "Принцес".

За първи път дискусионната част на форума премина в нов формат – участниците да представляват не само себе си, но да сe групират по направления на отделна кръгла маса, като излъчват един говорител, който да представи общата им позиция. Участниците на всяка маса бяха обединени от общи интереси и цели, като това предполагаше сравнително бързо уеднаквяване на позиции, идеи, предложения. Направленията, съответно участниците по кръгли маси  бяха:

  • Конкурентоспособност на земеделието, горското стопанство и хранителната промишленост (предвидени за подпомагане по така наречената Ос 1);
  • Управление на земята и околната среда (Ос 2);
  • Качество на живот и разнообразие на селската икономика (Ос 3);
  • Местни инициативни групи (създавани по ЛИДЕР подхода – Ос 4);
  • Експерти (представители на научни институти, организации, консултанти, представител на ПРООН)
  • Министерство на земеделието и горите – Дирекция "Развитие на селски райони" и Разплащателна агенция
  • Оперативни програми (представители на финансовото министерство, МОСВ, МРРБ, Агенцията за икономически прогнози);
  • Местни власти (кметове и представители на НСОРБ)
  • Международни организации (Швейцарска асоциация за развитие и сътрудничество, ПРООН, Световна банка, ГТЦ, Посолства на Кралство Нидерландия);
  • Европейска комисия (представители на Главна дирекция  Земеделие и развитие на селските райони)
  • Организаторите и модератори на дискусията от МЗГ и Агенцията за социално-икономически анализи АСА)

До 20% от плащанията биха могли да бъдат авансови, стана ясно от най-атрактивната за участниците дискусия. Същевременно от ЕК уточниха, че съгласно прилагащия регламент авансови плащания са допустими само за инвестиционни мерки, като банковата или еквивалентна гаранция ще трябва да е в размер на 110% от размера на инвестицията.

По отношение на евентуални междинни плащания няма да е възможно да се приема като залог готовата част от инвестицията, за която се прави междинното плащане, тъй като цялата инвестиция не е завършена и следователно не е работеща и не може да е гарант за по-нататъшно изпълнение. Това поясни Мюхеттин Караоглан, зам.-изпълнителен директор на Разплащателната агенция (ДФЗ). Мненията на участниците в дискусията се обединиха около желанието им да има междинни плащания по всички оси.

Важен дискусионен пункт беше и до какъв максимален размер на инвестицията ще могат да са проектите, които ще се одобряват децентрализирано – на местно равнище. Първоначалното предложение те да са до 50 хиляди лева беше коментирано от местните власти като ниско и те проявяват желание то да бъде увеличено до 100 000 евро (200 000 лева). Останалите участници в дискусията приемат подобна корекция.

До 2 млн. лева да е максималният размер на инвестицията по публичните мерки, за да имат възможност повече общини да получават средства по програмата, беше още предложено от НСОРБ по време на дискусията.

Процедурите за плащането на проектите по подхода Лидер беше друга дискусионна тема, като основният акцент беше къде да се одобряват проектите – по места, от самите вече одобрени от МЗГ местни инициативни групи (МИГ), или от Разплащателната агенция. Надделяват становищата, че е по-рационално одобрението на проектите да се извършва децентрализирано – на местно ниво, но те трябва да съответстват напълно на общата стратегия, с която местната инициативна група е одобрена от МЗГ и на цялостната национална стратегия на Програмата за развитие на селските райони 2007-2013.

Друг акцент в дискусиите във връзка с прилагането на програма Лидер беше какви да са процедурите по разплащанията. Становищата се обединяват около варианта средствата да се превеждат от Разплащателната агенция директно към бенефициента, а не през местната инициативна група. Аргументацията е, че на този етап, когато местните инициативни групи започват да се създават и още нямат натрупан опит и достатъчно капацитет отговорността за разплащанията е по-добре да остане в рамките на капацитета на Разплащателната агенция.

Като цяло обаче, многократно подчертавано през целия ден на дискусиите както от представителите на МЗГ, така и от гостите от ЕК беше, че процедурите, правилата, които в момента се обсъждат, са все още отворени като опции и аргументираните предложения и варианти все още са обект на коментар. Нещо повече промени ще са възможни и впоследствие с натрупването на опит и от Разплащателната агенция, и от МИГ-мрежата. Промените, обаче ще трябва да преминават целия процес на обсъждане и одобрение както на национално, така и на европейско равнище.     

Информираността на бенефициентите по Програмата за развитие на селските райони 2007-2013г. беше една от коментираните теми, като се изведоха общите цели, подходи и най-добри практики.

За улеснение на бенефициентите ще има подготвени ръководства (помагала) за всяка отделна мярка, по която ще се кандидатства. Министерство на земеделието и горите предвижда това да стане веднага след приемането и одобряването на програмата от ЕК. Според регламентите това ще се извърши до 6 месеца след официалното й изпращане в ЕК, което се очаква да стане в края на този месец.

Предвидена е мащабна информационна кампания, организирана от МЗГ, която ще включва семинари, курсове, дискусионни форуми за обучение на обучаващи по същата програма.

Отделно от тях ще бъдат организирани информационни семинари за земеделските производители и жителите на селските райони. Ще бъдат отпечатани информационни материали, брошури. Ръководството на МЗГ и експертите на Дирекция "Развитие на селски райони" и Разплащателната агенция ще изнасят лекции и ще имат интензивни медийни изяви за информиране на обществеността.

Предвижда се и организиране на информационни центрове както на територията на централната администрация на министерството, така и в областните и общински структури.

Цялата информация и указания по прилагането на Програмата ще бъде поместена и на електронната страница на МЗГ, където и в момента в рубрика "Селски райони" може да бъде намерена Стратегията за развитието на селските райони от 2007-2013, на чиято база се изготвя и програмата.

По време на дискусията беше подчертана голямата роля на неправителствените организации и местните власти и инициативни групи, централните и местни медии за разпространение на информацията до жителите на селските райони и земеделските производители по места.

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.