1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Готов е първият проектоплан на комасираните земеделски имоти по проектa "Комасация по споразумение в България"

Готов е първият проектоплан на комасираните земеделски имоти по проектa "Комасация по споразумение в България"

Желанията на собствениците и ползвателите на имотите ще бъдат отразени в последващ проектоплан

 

Готов е първият проектоплан на комасираните земеделски имоти в землището на с. Голеш, Силистренско по българо-холандския пилотен проект "Комасация по споразумение в България". Той беше представен пред собствениците и ползвателите на имотите в селото от директора на дирекция "Поземлени имоти, регистри и информационни технологии" в МЗГ и  ръководител на проекта от българска страна Михаил Касабов.

87 % от анкетираните собственици и ползватели на имоти са заявили желание да се включат в пилотното уедряване на имотите в с. Голеш, преди да се пристъпи към изработване на плана за комасация, заяви на пресконференция в Силистра в събота Михаил Касабов. Според първия в страната проектоплан за комасиране на имотите 127  собственици притежават по 1 имот. Преди плана за комасация те са били 65.  Собствениците с по 2 имота в Голеш преди уедряването на земите са били 39, а след това те са 8, уточни г-н Касабов. Той допълни, че уедряването на имотите ще даде възможност за въвеждане на съвременни технологии при обработката на земята и за развитие на модерно и ефективно земеделие.

26,6 дка е средната големина на един имот в с. Голеш след окрупняването на земите, в сравнение с преди, когато той е бил 15,3 дка, което регистрира увеличение с 11,3 дка. 22 000 дка са обработваемите площи в с. Голеш, от които 8000 дка са на Държавния поземлен фонд.  

Проектопланът на комасираните земеделски имоти ще бъде изложен през целия месец декември в сградата на кметство Кайнарджа, където заинтересованите ще имат възможност да получат подробна информация от холандския експерт Ото де Врийс, участник в проекта. През този период всички собственици, получили скици с местоположението на стария и новия имот ще имат възможност да изразят съгласие или несъгласие и да представят своите искания за това, къде имат желание да бъдат уедрени имотите им. Желанията на собствениците и ползвателите на имотите ще бъдат отразени в последващ проектоплан, след което заинтересованите ще имат възможност да се запознаят с втория вариант на плана. След това ще бъде изработен окончателен комасационен план, в които ще бъдат отразени желанията на всички собственици за местоположението на имотите им.

Пилотният проект "Комасация по споразумение в България" стартира пред м. септември миналата година в търговищкото село Ломци и в с. Голеш, Силистренско и се реализира в продължение на 24 месеца. Проектът се финансира от холандското външно министерство и се изпълнява от холандската агенция по кадастър и имотна регистрация.

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.