1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Хлебари обявиха държавната намеса на зърнения пазар за незаконна

Хлебари обявиха държавната намеса на зърнения пазар за незаконна

 

В 4 зърнобази на държавния резерв, които не са включени в официалния списък, са открити 50 000 т пшеница, съобщи в Пловдив шефът на парламентарната комисия, проверяваща липсите на зърно в резерва Пламен Моллов.

Съществуването на базите е обявено след приключването на проверките на комисията. Дотогава те не са фигурирали в списъка на резерва. Дори да са в наличност тези 50 хил. т, остава въпросът защо тези бази не са посочени предварително. На практика не знаем какво има там", подчерта Моллов.

По безспорен начин досега е доказана и признатата от агенцията липса на 45-50 хил. зърно, заяви депутатът.

Междувременно шефът на браншовата камара на промишлените хлебопроизводители и сладкари Борис Инчев определи държавната намеса на зърнения пазар през 2003-2004 г. като противоконституционна и изрази готовност да сезира прокуратурата. Браншовата камара е подкрепена от Асоциацията на търговците на зърно, Съюза на мелничарите и от асоциация "Хляб за България".

Организациите са категорични, че при намесата на Министерството на земеделието е нанесена щета на държавата, защото са гонени краткосрочни политически интереси. Изпълнителният директор на Съюза на мелничарите Петър Христов смята, че държавните загуби са около 20 млн. лв./investor.bg

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.