1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Холандци вдигат супермодерна оранжерия по проект на САПАРД

Холандци вдигат супермодерна оранжерия по проект на САПАРД

Техниката ще следи дори как се развиват микроелементите в зеленчуците

 

И с невъоръжено око е видно, че се строи нещо модерно и важно за поминъка на жителите на малкото градче. Работниците обаче не обръщат никакво внимание на зяпачите. Те си имат достатъчно задачи. Алуминиевите конструкции са вдигнати, остава да се сглобят качествено и да започне поставянето на стъклата. И те са от Симитли, но нямат време за празни приказки с любопитните си съграждани. "С такова производство на зеленчуци сме направо в Европейския съюз. А там работниците се стараят и се раздават, не гледат само да се разпишат в края на месеца под ведомостта за заплата", казва на един дъх заварчик. И признава, че чул тези думи от холандския експерт г-н Ларби, който следи изкъсо строежа.

Той е представител на фирмата "Ван дер Ховен" и консултира собствениците на българската "Росела" АД, които решили да произвеждат от тази зима краставици и домати по супермодерна технология. "Това е първият пилотен проект в страната ни, на обща стойност от 12 милиона лева. Част от него се финансира от САПАРД. Месец декември трябва да пуснем оранжериите в експлоатация. Всичко сме закупили. Сега ни остава само работа", казва шефът на дружеството - бившият икономически министър Румен Биков.

Първият блок вече се шири върху 12 дка площ. Ще се вдигат още два парника върху 30 дка. Оказва се, че новите съоръжения се строят точно върху първия оранжериен блок в България, правен в периода 1956-1958 г. пак от холандци. Съвпаденията не свършват дотук. В момента цялата техника и оборудване се внася от Холандия, която е + 1 в зеленчукопроизводството. Конструкциите са продукт на "Ван дер Ховен", а технологията по отглеждането на зеленчуците - на фирма "Бринкман".

Компютри ще следят процеса от начало до край. Електрониката няма да допусне никаква грешка. Всяка минута ще се знае каква е жизнената среда на растенията, какъв процент е влагата, светлината достатъчна ли е. Техниката дори ще проектира как се развиват микроелементите в зеленчуците. Помещенията ще се топлят с газ и минерална вода. "Тя е за всеки случай", обяснява ексминистъра. От "Бринкман" ще изпратят хора, които ще обучават работниците. "Без новите технологии на Запад не можеш да продадеш и клечка за зъби", категоричен е Биков. "Само така ще оцелеем. За да достигнем нивото на холандците, е необходимо да разполагаме с тяхната технология. В тези оранжерии вложихме 3-4-годишен интелектуален труд на доста хора", допълва той./standartnews.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.