1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. И Европа да ни дойде на крака, ще сме си Северозападнал край

И Европа да ни дойде на крака, ще сме си Северозападнал край

Без работещи сдружения на производители няма да усвоим евросубсидиите

 

До седмица Министерството на земеделието и горите започва кампания за регистриране на земеделските стопани. Затова добрата информираност, подготовката и постоянният диалог със земеделските производители и браншовите структури са изключително важни и са сред приоритетите за агроминистерството.
Това се налага заради нуждата от добре организирана подготовка за усвояване средствата от Европейския съюз, защото реалната възможност да ги загубим, или не усвоим дори част от тях, не е в интерес на никого. В края на преговорите ни за присъединяване към съюза страната навлиза в нов етап от подготовката си за членство, в който предстои да бъде свършена огромна работа както от страна на администрацията, така и от браншовите организации.
Ето това припомни за земеделските производители министър Дикме. Той наблегна, че това е сериозен финансов ресурс от близо 1,6 милиарда евро, които трябва да стигнат до земеделските производители. Ако не сме подготвени вероятността след 2007 година да не можем да усвоим договорените средства с ЕС е доста голяма.
Това беше изтъкнато на семинара в Монтана, организиран от Областната служба за съвети в земеделието. На нея беше дискутиран проблемът за създаване сдружения на производителите. Тяхната цел е на първо място да защитават интересите на своите членове пред държавните органи и пред другите браншови организации, с които имат бизнесконтакти. И не на последно място - много от финансовите средства, отпускани с определена цел, могат да бъдат дадени само на организации на производителите.
И докато в различни части на страната изградените организации на производители работят вече в интерес на своите членове, в Северозапада за тези структури все още само се говори. Преди две години в Монтана беше изграден областен съюз на зърнопроизводителите. Но той си остана само на книга без дори да набере членове. При последното преброяване на земеделските стопанства в областта като такива бяха записани близо 28 000 на брой, а регистрираните земеделски производители за областта през 2004 год. са 1420. Повече от видно е, че преобладаващата част от хората, които сега си изкарват хляба със земеделски труд, не са се регистрирали като такива. А какво остава да тръгнат да се сдружават. Според статистиката в страната има над 400 000 собственици на земя с над 5 декара. На свой ред от МЗГ искат да активизират диалога с браншовите организации. Но къде ги тези организации при нас? Както беше споделено на семинара от Ванушка Петкова, шеф на Областната служба за съвети в земеделието в Силистра, никой освен самите производители не може да им направи сдружение, което да работи пълноценно. Министерството на земеделието вече е договорило веднъж месечно представители на браншовиците да участват в работните срещи на областните структури на министерството. Разяснителната кампания на МЗГ за предоставяне на актуална информация за подготовка на стопанските субекти и браншовите организации в аграрния сектор ще продължи и през 2005 год.
Дошло е времето, когато по общински центрове ще се организират срещи, семинари и практически форуми със земеделски производители и преработватели, браншови организации и сдружения. А какви представители на сдружения ще дойдат на тези срещи в Монтанско - засега никакви. А след това отново ще се оплакваме, че сме Северозападнала България. Е, ако перифразираме написаното в тефтерчето на Дякона трябва да напишем - Северозападе!!!/mont-press.com/
                                                 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.