1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Инвестираха 5 млн. лв. в пазарa на Благоевград

Инвестираха 5 млн. лв. в пазарa на Благоевград

Сградата е първата в Югозападния регион, отговаряща на световните изисквания за сигурност

 

Най-големият строителен обект в Югозападния регион - Благоевградският пазар за земеделска продукция, получи вчера акт 16 от строителния надзор. Обектът е със застроена площ от 4700 кв. м и чиста търговска площ от 7200 кв. м. Това е първата сграда в региона, построена според изискванията на европейските стандарти за продажба на закрито на зеленчуци, плодове и др., и отговаряща на световните норми за сигурност срещу терористични заплахи.

Всичко е видимо - от складовите клетки в подземието през остъклените магазини, масите за земеделска продукция, до инсталационната система за отопление, пожароизвестяване, осветление, вентилация.

Проектът е на арх. Екатерина Баханова и арх. Росен Филипов. Инвеститор и главен изпълнител на пазара е местната строителна фирма Монолитстрой ЧБ ООД. В обекта са вложени над 5 млн. лв. Изграждането на пазара е резултат от партньорството между общината, която предостави имота си при отстъпено право на строеж, и предприемачите, които осигуриха финансирането и строителството. Сградата е с дължина 100 м и ширина около 50 м, съдържа три нива по цялото протежение. Сутеренът е подземен паркинг за 72 автомобила и 35 складови клетки. В партера има 260 търговски маси и 23 магазина, за които общината обяви търг за отдаване под наем при начални цени от 60-150 лв./кв. м. Този етаж според договорката с предприемачите се прехвърля в баланса на общинската фирма Пазари ЕООД, дяловете са изчислени на 1.5 млн. лв. Нивото над партера е за заведения, магазини, офиси и още търговски маси.

Това е първата сграда в региона, която дава достъп за хора с увреждания - пригодени са асансьори, пешеходни рампи. Пазарът ще заработи до края на този месец. /В-к Пари

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.