1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Искаме разрешение пасища в "Натура" да получават агросубсидии

Искаме разрешение пасища в "Натура" да получават агросубсидии

До две седмици българската страна трябва да разработи критерии за допустимост

Планинските и полупланинските райони, които попадат в екологичната мрежа "Натура", вероятно могат да бъдат субсидирани по линия на директните плащания на площ, ако се получи специално разрешение от Европейската комисия. Предложението е направено от новото ръководство на фонд "Земеделие" при експертната среща в Главна дирекция "Земеделие" преди седмица.

"Най-големият проблем при декларирането на площите до момента са точно тези пасища и ливади, за които животновъдите искаха да получат субсидии, но по критериите за допустимост на този етап това е невъзможно", обясни изпълнителният директор на фонда Калина Илиева. Агросубсидиите се изплащат само ако стопаните поддържат пасищата в добър вид и изкореняват храстите. В българските условия обаче това не може да се прилага, защото голяма част от тези пасища се намират в "Натура", където храстите не трябва да се унищожават заради ценните птици, които гнездят в тях.

Проблемът беше поставян нееднократно от животновъдите, но вместо да го разреши, предишната администрация приемаше декларациите на производителите с тези площи, вместо да ги връща като недопустими. Потърпевши от тази практика оставаха животновъдите, които вместо да получат, губеха субсидии заради санкциите за наддекларираните площи, припомниха експерти. Статистиката сочи, че в 90 на сто от наддекларираните площи случаите са свързани с ливади в "Натура".

До две седмици българската страна трябва да разработи критерии за допустимост, които да дават точно определение на ливадите, които могат да се подпомагат. Зам.-министърът на земеделието Цветан Димитров е разпоредил тези критерии да се подготвят от експерти на научните институти и агроминистерството. Директните плащания за тази година надхвърлят 289 млн. евро, като исканията за планинските и полупланинските райони се движат средно около 15-20%. Заради проблема с пасищата много млекопроизводители загубиха субсидиите си през миналата година.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.