1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Искат 20 000 евро от царя, за да гледат охлюви

Искат 20 000 евро от царя, за да гледат охлюви

Няма как да се вредим, а и рискът е голям, твърдят в Добрич

 

Ще сe опитам да се вредя за царския кредит от 20 000 евро, като направя ферма за охлюви. Във Франция са голям деликатес, а мои приятели въртят верига от ресторанти там. Това обяснява 28-годишният дипломиран агроном Дичо Маринов, който чака ред в Бюрото за безработни в Добрич.
Той прочел във вестниците за проекта на социалното министерство. Според него 100 безработни от Североизточна и Северозападна България ще получат до 20 000 евро за разкриване на собствен бизнес.

Маринов е сред малцината ентусиасти, които смятат да се борят за царския подарък. Повечето хора на опашката смятат, че не могат да изпълнят всички условия. Хем да си безработен, пък да можеш да финансираш сам 25% от проекта. Най-трудно е обаче да измислиш бизнес, който го няма в твоя град, а да има шанс да просперира.

Повечето безработни разчитат основно на програмата "От социални помощи към заетост" и се страхуват да се ангажират с бизнес за високи суми.

Иначе Добрич държи първото място по одобрени проекти по т. нар. царски кредити. Общо 21 са спечелените до момента проекти в първа и втора фаза на обща стойност 280 000 лв., твърдят от бизнес центъра "Джобс". Идеите, получили обезпечение, са много добри и са в сферата на селския туризъм, на художествено-творческите занаяти и на електрониката. Има проект и за изграждане на обществена пералня по американски тип. Добруджанци стават все по-инициативни, особено голям интерес има към схемите за лизинг, твърдят експертите от бизнес центъра. Според тях обещанието за 20 000 евро за бизнес проект на безработни не е химера, защото за последната година и половина има реално стимулиране на всички добри идеи. Увеличават се хората, които и в по-напреднала възраст също не стоят със скръстени ръце. 70-годишен дядо от Добрич например разработи проект за мини фабрика за кроасани. Човекът не се класира, защото част от разработката не отговаряла на условията. Друг 80-годишен мъж е поискал пари по схемата за финансов лизинг, за да отвори занаятчийска работилница.

Ще има интерес към новото подпомагане на безработни да започнат свой бизнес, категорични са и от бюрото по труда в Добрич. Служителите там срещат всеки ден ценни идеи, но остават с впечатление, че авторите им невинаги знаят към кого да се обърнат. Досега гаранционният фонд или царските кредити за безработни са дали шанс на много млади хора. Проектите са с добри преференции, но са и обвързани със строга отчетност и контрол. В Добрич с държавен заем са проработили обществена пералня за хотели и ресторанти, както и сладкарски цех. Предприемчив мъж искал кредит, за да купи злато и да отвори ателие, но, разбира се, бил отрязан./standartnews.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.