1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Изгражда се система за сертифициране на лозов посадъчен материал

Изгражда се система за сертифициране на лозов посадъчен материал

Всяка страна членка на ЕС трябва да състави каталог на сортовете, които се допускат до сертифициране и до официален контрол на стандартен размножителен материал на своята територия.

 

С оглед на заздравяването на вътрешния пазар и за да се премахнат пречките пред свободната търговия на посадъчен материал в Европейската общност, беше необходимо да се въведат и спазват определени условия за продажба на посадъчен материал, произведен съгласно нови производствени технологии. За тази цел Съветът на Европейския съюз издаде Директива 68/193, изменена с Директива 2002/11 от 14 февруари 2002 г., в която са изложени условията и редът за производство и търговия със сертифициран лозов посадъчен материал.

Целта на този нормативен документ е да гарантира качеството на посадъчния материал в страните от ЕС след отпадане на границите в Общността.

Всяка страна членка на ЕС трябва да състави каталог на сортовете, които се допускат до сертифициране и до официален контрол на стандартен размножителен материал на своята територия. В него се определят основните морфологични и физиологични характеристики, които позволяват да се разграничат отделните сортове.

Страните членки на ЕС следва да контролират вписаните в каталозите на другите страни членки сортове, да бъдат допуснати до сертифициране и контрол на стандартен размножителен материал върху тяхната територия. Всяка страна е длъжна да изготвя, когато се наложи, списък с клоновете, които са официално допуснати за сертифициране на нейна територия.

Началото на изграждането у нас на Система за сертифициране на лозов посадъчен материал беше поставено през 1999 г. със старта на проекта по ФАМАД "Насърчаване на овощарството и лозарството в България и на земеделието в планински регион Ловеч", който се реализира съвместно с представители на аграрното министерство, научно-изследователски институти и Националното сдружение на производителите на лозов посадъчен материал.

Именно в рамките на проекта беше заложено през тази година с подкрепата на проекта на Германското дружество за техническо сътрудничество ФАМАД да се изградят на няколко места в страната моделни маточни насаждения от червени, бели и десертни сортове лози.

В проекта са фиксирани категориите размножителен материал.

Първата е изходен(предбазов) размножителен материал, който е произведен под отговорността на производителя съгласно общоприетите методи за запазване на идентичността на сорта, или евентуално на клона, като се предотвратява появата на заболявания и е предназначен за производство на базов или сертифициран посадъчен материал.

Базовият размножителен материал се произвежда под отговорността на производителя, съгласно общоприетите методи, с цел да се запази идентичността на сорта или евентуално на клона и да се предотврати появата на заболявания и който е получен директно от изходен материал и е предназначен за производство на сертифициран размножителен материал.

Третата категория е сертифициран размножителен материал, който произхожда директно от базов размножителен материал или от изходен (предбазов) размножителен материал и е предназначен за производство на лозички или части от растения, които ще служат за създаване на лозе за производство на грозде.

Има и четвърта категория - стандартен размножителен материал, който притежава сортова идентичност и чистота и е предназначен за производство на лозички или части от растения, които ще служат за създаване на лозе за производство на грозде.

Според експертите от ФАМАД, а и според Цвятко Георгиев, директор на дирекция «Растениевъдство и контрол на качеството на пресните плодове и зеленчуци» в аграрното министерство, бъдещето на българското лозарство е именно в създаването на маточни бази. Затова при разработката на проекта са ползвани вече постигнати резултати. В проекта е включен и Институтът по лозарство и винарство в Плевен, като е разширена маточната база от подложки и е създадена маточна база за студоустойчиви сортове. Плевенският институт е избран заради дългогодишните добри традиции, които има в разработката на такива сортове и участието в проекта дава възможност тази успешна традиция да бъде продължена.

На още няколко места в страната се създават маточни бази.

Според г-н Георгиев създаването на национална маточна база за сертифициран материал ще даде възможност страната ни да отговори на директивите на ЕС за предлагане на българските лозари на сертифициран посадъчен материал./posredniknews.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.