1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Изследват само спанак и салати

Изследват само спанак и салати

Въвели сме европейските норми, според които се изследват само спанака, салатите и марулята.

 

Само спанакът, салатите и марулите подлежат на контрол за нитрати от страна на ХЕИ. Това става по силата на новата Наредба 31 на Министерството на здравеопазването за максимално допустимите количества замърсители в храните, обнародвана в Държавен вестник на 8 октомври т.г. Инспекторите на ХЕИ не са взимали проби от останалите зеленчуци отпреди 5 г., когато е променена старата наредба на здравното министерство и е отпаднал контролът върху нитратното съдържание на зарзаватите.

Никъде в Европа не контролират всички зеленчуци. Така чиновниците в МЗ обясниха философията на промените.

Въвели сме европейските норми, според които се изследват само спанака, салатите и марулята. Новата Наредба 31 е 100% хармонизирана със законодателството на Европейския съюз, каза държавният експерт от Дирекция "Здравна профилактика и държавен санитарен контрол" към МЗ д-р Нелия Микушинска. Тя обясни, че освен спанака, марулите и салатите ХЕИ контролира и детските храни, в които има зеленчукови примеси. Правим внезапни проверки на пазари, складове и сергии без да предупреждаваме търговците, твърдят от здравното министерство. Инспекторите от ХЕИ не можели да проверяват за нитрати останалите зеленчуци, защото нямало как да "търсят нещо, което няма норма в българското и еврозаконодателството". В Европа са преценили, че останалите, извън държавния контрол зеленчуци, не натрупват опасни количества нитрати, поясни Микушинска.

В Европа обаче са си решили проблема още в почвата. Производителят трябва да има сертификат, че площите, на които отглежда зеленчука, са чисти от нитрати, каза шефът на Федерацията за защита на потребителите Павел Кърлев. Според него това е условието, без което стоката не може да се продава на пазара и да стигне до потребителите.

Изискването за изследване на почвите ще стане задължително у нас едва след приемането ни в ЕС и то при условие, че производителите кандидатстват за субсидии. Сега това става по желание на регистрираните в Министерството на земеделието и горите (МЗГ) земеделски производители. Проучването на почвата се прави безплатно от Лабораторията за проучване на почвите към Националната агенция за съвети в земеделието към МЗГ. Проверява се най-вече съдържанието на хранителните елементи - азот, фосфор и калий. В зависимост от тяхното количество, в експертите от областните служби за съвети в земеделието дават различни предложения на производителите за торене. В районите, където има замърсени почви, специалистите препоръчват да се посадят култури, които поемат по-малко от натрупаните вредни вещества. От лабораторията за изследване на почвите казаха, че миналата година 869 земеделци са проверявали почвите си, а тази година са изследвали 1275 проби./monitor.bg

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.