1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Какво ще ни дава европейската коза

Какво ще ни дава европейската коза

 

Както вече стана известно Европейският съюз ни определи по глава "Земеделие" като приоритетна нишата за отглеждане на овце и кози. Затова са и многобройни запитванията на фермерите какво ще бъде европейското субсидиране, когато влезем и ние в съюза.

Както сочи информацията от Министерството на земеделието и горите, в преговорите е договорено точно до единици общността да субсидира 2 058 483 броя дребен рогат добитък в сектора, наречен "Овче и козе месо".

Допълнителните плащания, които България ще получава след присъединяването, ще бъдат на стойност 2 176 155 евро. От 1 юни миналата година отпаднаха квотите за износ в Европейския съюз на жив дребен рогат добитък и месо от него.

Какви са шансовете на животновъди от Монтанско в отглеждането на дребен рогат добитък. Не е тайна, че мнозина критици на политиката на сегашното правителство казват, че за България са оставени овцете и козите, защото тяхното отглеждане е свързано с много ръчен труд, който не се подлага на механизация. А именно високата степен на механизация позволява производството на продукция с по-ниска себестойност и в по-голям обем и обратното. Това прави продукцията от дребния рогат добитък с по-висока себестойност, а реализационната цена да бъде по-висока, за да се реализира печалба и направи реинвестиция.

Сред специалистите от Областната служба за съвети в земеделието и от РВМС има идея в различните региони да бъдат създадени т. нар. екологични стада от овце и кози, а млякото да се събира и да се произвежда от него овче и козе сирене. Другата идея е да се отглеждат овце от породите за месо Мутон шароле и Ил дьо франс, но засега високата цена на вносните животни пречи на овцевъдите да реализират намеренията си. След като това е отредено за нас би трябвало в най-кратки срокове да се подготвят и реализират нормативни документи, с които тези въдства да се изведат като приоритетни. Желаещите да ги развиват трябва да могат да получават изгодни кредити, да имат приоритет при финансирането по различните проекти на САПАРД./mont-press.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.