1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. "Капитал Daily": Държавната земя ще може да се купува и с компенсаторни записи

"Капитал Daily": Държавната земя ще може да се купува и с компенсаторни записи

Целта е да се разшири кръга от лица, които могат да участват в търговете

Държавната земя ще може да се купува не само с компенсационни бонове, но и с компенсаторни записи. Тази изненадваща законова промяна е на път да се случи, след като депутатът Тунджай Наимов от пловдивския избирателен район на ДПС я предложи на второ четене в Закона за собствеността на земеделските земи, а колегите му от ресорната парламентарна комисия я одобриха почти без дебати на заседание, приключило вечерта в сряда.

В момента законът казва, че държавна земя може да бъде продавана на търгове само срещу поименни компенсационни бонове. Според новите текстове, с които "Капитал Daily" разполага, освен поименни компенсационни бонове при участие в държавни търгове за земя вече ще могат да се ползват още компенсаторни записи и жилищни компенсаторни записи. Освен това се въвежда изискване 20% от цената на земята да се заплаща с парични средства, т.е. в брой, а не както бе досега само с непарични средства, каквито са всички бонове и записи.

"Целта ни е да разширим кръга от лица, които могат да участват в търговете, както и да дадем възможност на хората да реализират книжата си", заяви инициаторът на промяната Наимов. Той обясни, че целта на паричното плащане е по този начин да се осигурят допълнителни приходи за държавата, включително и заради факта, че земеделското министерство има и разходи за организиране на търговете.

На практика това разширява двойно инструментите, с които ще може да се купува държавна земя. В същото време обаче отваря значителна възможност за най-големите собственици на такива инструменти. Макар по номинал все още голяма част от тях да не са използвани (компенсаторни записи за около 130 млн. лв.), малка част от тях са активно търгувани (около една трета в случая с компенсаторните записи). Същото важи и за поименните компенсационни бонове (ПКБ), след като огромна част от активните бяха използвани в изненадващо големия национален търг за продажба на държавна земя от септември 2012 г.

Брокери и земеделски производители казаха пред "Капитал Daily", че не са чували за  промяната и не са я обсъждали с депутати. А Наимов коментира, че е готов да чуе мнения и забележки от сектора, ако има такива. До този момент земеделското министерство не е съобщавало дали предстоят търгове за продажба на земя. В предходни години, когато ги е имало, са се провеждали през лятото и есента.

От земеделския сектор коментираха, че с тях не е обсъждана промяната, но като цяло би предоставила възможност на повече участници да се включат в търговете. Част от фермерите смятат и че трябва да бъде разрешена продажбата на държавна земя изцяло срещу пари.

Така аргументирани, предложените промени звучат чудесно. Въпросът е, че отговарят на една малка част от проблемите около търговете за държавна земеделска земя. Всички пробойни в законодателството ясно си проличаха в мегатърга за над 100 хил. дка през есента на 2012 г. Като например към кой момент трябва да притежаваш боновете. Освен това изискванията кога, къде и как се оповестяват търговете и конкретните данни, кои земи се продават, също са, меко казано, остарели, което коства неимоверни усилия на всеки добросъвестен заинтересуван да разбере намеренията на държавата.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.