1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Кашкавалът по-скъп от пържолите

Кашкавалът по-скъп от пържолите

Цената му удари десет лева в столицата

 

Килограм кашкавал вече струва колкото две кила пържоли. Цената на млечния продукт удари близо 10 лева по магазините в страната, показват данните на Системата за агропазарна информация (САПИ). Това е рекорд за последните 5-6 години, коментираха търговци.

Деликатесът се продава най-скъпо в София, където средната цена е 9,80 лв. В Шумен искат по 9,60 лв. за кг, а в Кърджали - по 9,50 лв. 9,30 лв. е цената в Търново и 9,10 лв. - в Ловеч.

Увеличението от началото на годината е над 30 на сто, показа справката от САПИ. Само преди месец кашкавалът вървеше по 6 лева за кг. Кравето сирене пък е на път да мине 5 лева за килограм. Отново най-скъпо то се продава в София.

В някои магазини в страната все още може да се намери и на цена под 4 лева за кило. Заради поскъпването намалява и потреблението на млечни продукти, категорични са магазинерите. Причина за рязкото поскъпване на млечните продукти са увеличените изкупни цени на млякото, обясниха търговци.

Литър краве се изплаща на производителите между 45 и 55 стотинки, сочи справката на САПИ от края на януари. Разходите на животновъдите се вдигат и заради скъпия фураж, обясниха агроексперти./standartnews.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.