1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Коалиция за България поиска отстраняването на земеделския министър

Коалиция за България поиска отстраняването на земеделския министър

Снимка:

Страната ни е усвоила едва 27,8% от средствата по Програмата за развитие на селските райони

Коалиция за България пита премиера Бойко Борисов - какво още трябва да се случи, за да предприеме действия по отстраняването на министър Мирослав Найденов, предаде агенция „Фокус”. Пенко Атанасов представи декларация от името на парламентарната група.

„Тази декларация е продиктувана от нашето силно безпокойство от политиката на министър Найденов. Страната ни е усвоила едва 27,8% от средствата по Програмата за развитие на селските райони”, каза Атанасов.

По думите му - в „Напоителни системи” е имало скандално назначаване за председател на борда, човек без образование, осъден.

„Цените на млечните и месните продукти се повишиха рязко. Хлябът - 1 кг през 2009 г. струваше 80 ст., сега е 1.60 лв.; 1 кубик дърва през 2009 г. беше около 30 лв., сега е 50 лв. През последните две години ръстът на цените е повече от 25%”, посочи Пенко Атанасов.

„Обещанията за подкрепа са ден за ден. Факт е, че по време на управлението, са се случили 18 национални протеста. Следващите промени в Държавен фонд „Земеделие” са 4 на брой. Финансовата рамка за 2012 г. със земеделските производители – всички ограничения се обясняват с кризата, а бонусите в ДФЗ и Министерството на земеделието и храните са от порядъка на 3 000 000 лв.”, каза Атанасов.

„Рекетът на средния и дребен бизнес е тотален. Найденов се яви като защитник на потребителите, като пропусна да каже защо прилага директивата за "щастливите" кокошки. Законите, които се променят, са непрофисонални – например Законът за горите. За министъра са по-важни интересите на тесен кръг фирми около него, отколкото интересите на големите преработвателни компании. В противен случай нямаше да ги остави да бездействат с месеци. Министърът обвини дървената мафия за проблемите, но не забеляза, че и днес тя стои до него", допълни Атанасов.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.