1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Консерваторите в Германия губят доверието на фермерите

Консерваторите в Германия губят доверието на фермерите

Християндемократите в Германия и техните съюзници от баварския Християнсоциален съюз са загубили голяма част от доверието на фермерите в страната, показва анализ на изборите от миналата неделя. Въпреки това консерваторите остават начело при предпочитанията на селските стопани.
 
Сравнението на резултатите от 2017-та и 2021 година показва, че десните са изгубили абсолютното си мнозинство от фермерските гласове. Докато преди 4 години своя вот за консерваторите са дали 61% от стопаните, то сега този дял се е стопил до 45 на сто. 
Поведението на фермерите отговаря на общата тенденция при всички останали професии в Германия, довела дотам, че консервативният блок на Ангела Меркел претърпя едно от най-тежките си изборни поражения.
Задълбоченият анализ на сегашното гласуване показва, че голяма част от гласовете на фермерите е отишла при Социалдемократите. Преди 4 години те имаха само 5%, сега получават 12. Още повече гласове – 13 на сто – тази година са отишли при по-малки партии, които през последните 4 години не бяха представени в Бундестага. 
Без промяна остават дяловете на Зелените, Либералите и на крайно дясната Алтернатива за Германия. За еколозите са гласували 5 % от фермерите, както и през 2017-та. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.