1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Констатирано е огнище на високопатогенна инфлуенца по птиците в Румъния

Констатирано е огнище на високопатогенна инфлуенца по птиците в Румъния

На 27 ноември 2007 г., са били унищожени всички птици и са наложени 3 и 10 километровите зони около огнището

 

Националната ветеринарномедицинска служба е уведомена от Европейската комисия за констатирано огнище на високопатогенна инфлуенца по птиците в Румъния. Ветеринарните власти на Румъния съобщават, че се касае за ферма тип "заден двор", разположена в с. Муригиол, в която се отглеждат 56 кокошки (5 болни и 7 умрели) и 24 патици (11 болни и 8 умрели). Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на земеделието и продоволствието.

На 27 ноември 2007 г., са били унищожени всички птици и са наложени 3 и 10 километровите зони около огнището. Диагнозата – високопатогенна инфлуенца по птиците щам Н5N1 е потвърдена от румънските ветеринарни власти.

Във връзка със създалата се ситуация в Румъния със заповед на зам.-министъра на земеделието и продоволствието Бюрхан Абазов се налагат следните мерки на територията на страната:

І. Областните управители да проведат заседания на областните епизоотични комисии, на които да разгледат изпълнението на разпоредените мерки за профилактика и надзор на заболяването Инфлуенца /грип/ по птиците и да набележат конкретни мерки за недопускане на заболяването на територията на България.

ІІ. Забрана на пазарите за птици на територията на областите: Бургас, Варна, Добрич, Силистра, Русе, Разград и Шумен.

ІІІ. Органите на Министерство на вътрешните работи да извършват контрол при придвижване на живи птици, като за всяко констатирано нарушение уведомяват незабавно директорите на съответните РВМС.

ІV. Генералният директор на НВМС да организира чрез директорите на РВМС:

-извършване на постоянен ветеринарномедицински контрол за спазването на мерките за биосигурност в промишлените птицевъдни обекти и "задните дворове".

-засилен ветеринарномедицински контрол върху пазарите за птици.

-извършване на периодични клинични прегледи и сондажни серологични изследвания на домашни и диви птици за наличието на вируси, причиняващи инфлуенца по птиците.

-ежедневен контрол върху здравословното състояние на дивите и дивите прелетни птици с представители на Държавна агенция по горите, Национално сдружение "Съюз на ловците и риболовците в България" и неправителствените организации. От намерени трупове на диви птици да бъдат вземани и изпращани незабавно проби за вирусологично изследване.

V. Собствениците и управителите на промишлените птицевъдни обекти на територията на цялата страна:

-да засилят охраната и осигурят условия за дезинфекция на влизащите и излизащите от обекта транспортни средства и хора.

-да осигурят необходимото работно облекло и лични предпазни средства на персонала, пряко зает в производството.

-да предприемат мерки за недопускане отглеждането на птици на открито.

-да предприемат мерки за предотвратяване на контакт между диви птици и използваните компоненти за фураж, готовия фураж и постелъчния материал, които се съхраняват на склад.

-да уведомят незабавно ветеринарния лекар, обслужващ обекта или кмета на населеното място за промяна в здравословното състояние, увеличена или намалена дневна консумация на вода и при случаи на завишена смъртност по птиците.

 

AGRO.BG

 

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.