1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Кооперациите искат бързи и нужни промени в законите

Кооперациите искат бързи и нужни промени в законите

Декларация посочва в кои актове трябва да бръкнат народните избраници след ваканцията

 

На среща на председатели на земеделски кооперации, финансисти, държавни ръководители с народния представител от БСП Васил Калинов, бяха обсъдени проблемите и затрудненията в работата на земеделските кооперации, условията при които работи и живее родният кооператор и собственик на земеделската земя, и перспективите за развитието на област Монтана в условията преди присъединяването на страната ни към Европейския съюз.

Общите изводи от срещата третират жизненоважни проблеми, които трябва да бъдат решени от управляващите. Декларация от името на присъстващите е изпратена до Народното събрание, министър-председателя, министъра на земеделието, ДФ "Земеделие", Националния съюз на земеделските кооперации в България, областния управител.

На първо място в документа се посочват недостатъците в Закона за земята, които не позволяват уедряването на масивите на земеделските култури.

Разпокъсаната земя не дава фронт за ефективна работа на техниката, правилното прилагане на агрономическите изисквания и технологии, откъдето не се получават възможните добиви и крайните финансови резултати са незадоволителни. Производствените отношения също не са решени. Няма равнопоставеност пред законите на републиката, поради което кооперациите са натрупали задължения към бюджета, НОИ, фонд "Земеделие". Това води до декапитализирането на основните средства - сгради, машини, техника и др. Задлъжнелите кооперации нямат достъп до субсидии и кредити и не могат да стабилизират финансовото си състояние. Оттук и икономиката им се срива. Така те са доведени до фалит, а нелегитимни производители се разпореждат със земята им.

Тази година, въпреки добрата реколта, ненамесата на държавата на зърнения пазар доведе до сериозни затруднения.

Сега в кооперациите идват само прекупвачи и предлагат много ниски цени, под себестойността на зърното, а искат да купуват без документи. Натрупаните дългове на кооперациите за последните три години си стоят неуредени, финансите не се подобряват, заплатите на работещите и рентата - също.

Регионалната програма за развитие на земеделието в Северозападна България не работи ефективно. В нея не са предвидени средства и мероприятия за зърнопроизводството, което е основен отрасъл в Монтанско. Фонд "Земеделие" закъснява с предложенията за субсидиране и кредитиране на кампаниите. Документите се приемат бавно, а решенията идват няколко месеца след сеитбата. Ограниченията от 5000 дка, изискванията за три години история и редица други бюрократични пречки водят до слаба ефективност на помощта от фонда.

На базата на посочените проблеми участниците в срещата изразяват своята обща позиция по проблемите на земеделието и искат промени в няколко направления. Сред тях на първо място са посочени поземлените отношения, в които чрез частични промени в Закона за земята да се улесни изграждането на уедрени масиви за земеделските култури и обезщетяването на частните собственици с равностойни площи. Комасацията в полските райони да започне по-бързо, а ефектът ще дойде от получените печалби, защото той там ще е бърз и значителен и ще покрива разходите. Микроязовирите да се върнат на ползвателите на водата.

Чрез промени в други закони на републиката да бъде осигурена равнопоставеност на всички земеделски производители - кооперации, арендатори, фермери, преарендатори и др. От системата да се извадят всички нелегитимни собственици и производители.

Държавната политика в зърнопроизводството да бъде подкрепена с изграждането на интервенционна агенция за зърното, а програмата за развитие на Северозападна България да се доразвие и разшири с мероприятия за пустеещите земи и да се разшири обхватът й. Не на последно място ръководствата на земеделските кооперации да бъдат запознати от МЗГ и ОДЗГ с договореностите по глава "Земеделие" с Европейския съюз и новите условия за работа, произтичащи от бъдещото членство в ЕС./mont-press.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.