1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Критикуват европейските политики за развитие на биоразнообразието

Критикуват европейските политики за развитие на биоразнообразието

Дават се пари за лобиране, вместо за околната среда

Европейските правителства злоупотребяват с фондовете за развитие на селските райони на ЕС, като дават пари на лобита на ферми, вместо да ги използват за проекти, които да повишат биологичното разнообразие.  Това твърди Ариел Брунер, старши отговорник по селскостопанската политика на ЕС в международната неправителствена организация "Бърдлайф интернешънъл". Тя представи специален доклад по темата за развитието на биоразнообразието в националните Програми за развитие на селските райони, предава EurActiv.

Изследването на "Бърдлайф" разглежда потенциалните ефекти от програмите за развитие на селските райони в периода 2007-2013, като представя примери за най-добри и най-лоши практики. Отрицателните примери включват "зле съставени схеми", които дават пари за фермери, за да обработват хълмисти склонове, като по този начин допринасят за ерозията, въвеждат нови мерки, които използват същото количество торове като преди или създават супер интензивни плантации.

За подобряване на биоразнообразието "Бърдлайф" призовава за спиране на неефективните схеми, като ги определя като "прикрита подкрепа за доходите на фермерите". Организацията поиска от ЕС да изработи нова стратегия, след като направи пълен анализ на необходимите мерки, а не просто предложи мерки без предварителна оценка на въздействието им.

Експертите препоръчват и независима оценка и наблюдение на въздействията на политиката за развитие на селските райони.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.