1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Лабораториите на ДВСК контролират вноса на закваски за кисело мляко

Лабораториите на ДВСК контролират вноса на закваски за кисело мляко

 

Всички закваски, които се внасят в България, подлежат на задължителен контрол от лабораториите на ДВСК е заявил в предаването "До обед" на БНР д-р Пенчо Копанков, експерт от ДВСК. След това те получават сертификат за годност за влагане в производството, уточни той. Според Копанков, не е възможна фалшификация на тези документи. ДВСК изисква проверки за тези сертификати в производствените предприятия, поясни експертът. Проверките са периодични, изтъкна той. Д-р Копанков каза още, че ще апелира към службите на ДВСК за щателни проверки по места, за да не се допускат инциденти.


През юни започва маркиране на закваските за кисело мляко с цел разпознаване на българските и вносните. Предстои изследване на апаратурата в лабораториите на ДВСК.
Определените щамове за определени райони дават определено качество на киселото мляко. Препоръчваме използването на български закваски, каза още Пенчо Копанков. Той поясни, че добавянето на сухо мляко не вреди на качеството на киселото мляко.

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.