1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Минималните площи за европлащанията вече са известни

Минималните площи за европлащанията вече са известни

Регистър ще сочи кои стопани ще бъдат подпомагани

 

Министерството на земеделието и горите информира, че вече е избрана е формулата на минималните площи, за които българските земеделски производители ще имат право да получават плащания в рамките на Европейския съюз. Минимумът на обработваемата площ за евросубсидиите за полските култури е 1 хектар, или 10 декара. За зеленчуците, трайните насаждения, лозята и оранжериите, картофите и тютюна най-малката площ ще бъде 0,5 ха или 5 дка. Министърът на земеделието и горите Нихат Кабил обясни, че се е наложило втората цифра да бъде променена от първоначално избраните 0,3 ха, на 0,5 ха, тъй като според изчисленията равнището на преките разходи за плащанията е много по-ниско и парцелите по-лесно ще бъдат идентифицирани.

За единица парцел е избран 1 декар, или 0,1 ха, за който стопанинът ще има право на преки плащания. Това ще рече, че ако той в общия сбор от парцели на един производител има такива под този минимум от 1 дка, те няма да бъдат приемани за обработваеми и за тях няма да се получават плащания. Примерът е със зеленчукова градина от 8 дка в две землища, но два от парцелите са под един декар и затова те отпадат и стопанинът ще има право на субсидия само за 6 декара.

За да бъдат получени европейските пари, кандидатите трябва надлежно да се регистрират в общинските служби по земеделие и гори, или в областната дирекция "Земеделие и гори" като земеделски производители и да декларират в специален документ площта, която обработват и вида на културите, които отглеждат. Единното плащане ще се прави за използвана обработваема земя, постоянно затревените площи, трайните насаждения и семейните градини. С приемането на проектозакона за разплащателната агенция и системата за регистрация и идентификация на земеделските парцели и регистрация на животните на практика ще бъде готов и регистърът на кандидатите за подпомагане. Това ще бъде основата на нормативната база за усвояване на финансовия ресурс.

Сега върви заснемането на земеделската земя от самолет със специална техника. След специална обработка и цифровизация, следва свързването на всички данни по регистрационните номера на производителите. Така във всяка земеделска служба ще излиза масивът на всеки производител, маркерът ще огражда имота му, а програмата ще изчислява веднага колко са декарите, които обработва и които трябва да се засекат с декларираните. На базата на тези данни фермерите ще получават плащанията.

 

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.