1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Министър Кабил стана почетен председател на Съюза на агрономите в България

Министър Кабил стана почетен председател на Съюза на агрономите в България

Целта е по-добро сътрудничество между държавни и неправителствени структури

 

Днес Съюзът на агрономите в България на своето Общо събрание за първи път избра почетен председател на браншовата организация. Заради по-доброто сътрудничество с държавните органи Управителният съвет предложи тази авторитетна позиция да се заема от министъра на земеделието и горите или от негов заместник. Единственото изискване на съсловната организация е почетният председател да е завършил агрономическа специалност. Така Нихат Кабил оглави Съюза на агрономите в България. Всичко това се случи в отсъствие на аграрния министър, който в приветственото си слово към участниците в събитието изтъкна, че никога не е членувал в друга професионална организация. Неговото становище бе, че в условията  на членство на страната в Европейския съюз трябва да се укрепват статуса на неправителствените организации и да се засилват техните позиции в диалога им с държавните структури.

За действащ председател на браншовиците бе избран Венцислав Тодоров – генерален директор на Националната служба за растителна защита. Той заяви, че е благодарен на колегите си за оказаната му висока чест и че ще направи всичко възможно да се съхрани и укрепи авторитета на съсловната структура.

В доклада на бившия вече председател на Съюза на агрономите в България иван Христов бе изтъкнато, че организацията има повече от стогодишна история. Преминала е през различни етапи на обществена значимост и е една от най-масовите от гледна точка на членска маса. Наблегна на факта, че до 1990 г. са подготвени над 30 000 агрономи с висше образование и 20 000 – със средно. През същата година в селското стопанство са работили 13 000 висшисти и 16 000 растениевъди със средно образование. Не спести и факта, че най-силно по дълбочина и въздействие икономическата криза се е отразила на българското земеделие, като отрицателните последици са резултат от т. нар. аграрна реформа. На този етап, според г-н Христов, въпреки многото положителни начинания на държавните и неправителствените структури кризата в аграрния сектор не е преодоляна. Накрая изрази надежда, че благодарение и на компетентността на българските агрономи негативните процеси ще бъдат спрени и България ще се превърне в страна с силно развито земеделие, каквато всички ние бихме искали да видим.

 

 

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.