1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Министър Мехмед Дикме се срещна с ръководителят на Световната банка за Югоизточна Европа

Министър Мехмед Дикме се срещна с ръководителят на Световната банка за Югоизточна Европа

 

Проектите за развитие на горския сектор в България и подготовката на проекта "Развитие на селските райони" обсъдиха на среща в МЗГ министър Мехмед Дикме и ръководителят на Световната банка за Югоизточна Европа Ананд Сет.

Много висока оценка даде г-н Сет за извършената досега работа по проекта за развитие на горския сектор и посочи, че това е най-големият, сложен и бързо организиран горски проект в европейски план. Финализирането му ще доведе до освобождаване на бюджета от финансово натоварване, ще гарантира устойчивото и независимо от политическа намеса управление на горския сектор, подчерта Ананд Сет в разговора си с министър Дикме.

Бъдещата Национална горска компания да работи в условия на свободна пазарна икономика, да има прозрачност при избора и назначаването на ръководния екип и да не се допуска политическо вмешателство в работата й са условията, на които Световната банка ще държи, за да подпише меморандума за ефективно изпълнение на проекта и отпускане на кредита, стана ясно още от срещата.

5 са основните принципи, заложени в проекта "Развитие на селските райони", обсъден още по време на работната среща между министър Дикме и Ананд Сет. Дейностите по проекта да са максимално опростени с цел бързото им изпълнение, 9 месеца да е подготвителната фаза, а периодът на реализация – до 4 години, проектът да е насочен към селските общини с акцент върху инфраструктурата и подпомагането на малкия и среден частен агробизнес. По предложение на министър Дикме е включен и допълнителен компонент, който предвижда обучение на местните общински администрации за поемане на функциите им при ползване на структурните присъединителни фондове след като България стане пълноправен член на ЕС.

На срещата присъстваха още зам.-министър Меглена Плугчиева, директорът на СБ за България Оскар де Брун Копс, както и ръководният екип на Националното управление по горите./МЗГ

 AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.