1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Министър Найденов проведе разговор с гръцкия си колега за блокирането на границата с България

Министър Найденов проведе разговор с гръцкия си колега за блокирането на границата с България

Исканията на гръцките фермери не са само икономически

По нареждане на премиера Бойко Борисов, министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов се срещна със своя гръцки колега г-жа Катерина Бацели, министър на развитието на селските райони и храните. Това стана по време на заседанието на Съвета на министрите по земеделие, който се провежда днес в Брюксел. Министър Найденов постави пред нея проблема с блокирането на българската граница от страна на протестиращите гръцки фермери. Той поиска информация за случващото се в съседната страна и кога се очаква да бъдат решени проблемите. Министър Бацели е съобщила пред министър Найденов, че се надява до сряда да има решение. Двамата са се договорили да поддържат постоянен контакт до излизането от кризисната ситуация.
 
„Няма логика да се решават проблемите на гръцките фермери, като се засягат българските производители”, изтъкнал на срещата министър Найденов по повод информацията, че гръцките стопани няма да допускат през границата превоза на дърва и селскостопанска продукция, включително млечни и месни продукти. Двамата министри са се договорили за ситуацията да направят контакти между ръководителите на браншовите организации от България и Гърция, за да си сътрудничат за пропускането на селскостопанска продукция. Министър Найденов е запознал за резултатите си от срещата премиера Бойко Борисов.    


Исканията на гръцките фермери не са само икономически. Нашите искания не са само икономически, а са по-общи. Това твърди в интервю за Агенция "Фокус" гръцкият фермер Христос Гондияс от град Драма, който е член на Съюза на земеделските производители в Гърция. Той уточни, че в момента темповете, с които се развива и работи гръцкото земеделие, фермерите не могат да бъдат конкурентноспособни. “Това, което взимаме като помощи, като субсидии не ни стига нито да живеем ние, нито семействата, които живеят обикновено в селата. Субсидиите, които взехме, както и вие в България за всеки декар обработваема площ не дойдоха целите, а дойдоха наполовина. И след като не ни плащат навреме, ние не знаем как да планираме своята работа оттук нататък”, каза още Христос Гондияс. Той допълни също, че именно поради тези причини исканията на протестиращите не са само икономически, а и обществено-политически. Някои от основните искания, които са формулирали гръцките фермери, са: изработването на национален стратегически план в областта на селскостопанската политика. “Всички партии, не само тази, която в момента ни управлява, да се включат в този стратегически план – кога ще става и какво с конкретни срокове и ангажименти”, допълни фермерът. Сред другите искания, които отправят земеделските производители към гръцкото правителство, са: половината от производителната цена да остава за тях, контрол на пазарите, сигурност, да имат осигуровки, както имат всички останали сфери на производството, земеделски проучвания и нови технологии, уважение на всички земеделски синдикални съюзи, земеделски инвестиционни програми, икономическа подкрепа. Друго искане, което поставят фермерите, е всички застрахователни случаи да се поемат от организация, която в Гърция се нарича ЕЛГА. “Говорим за градушки, други такива събития, също и свързани с повреда на машините. И нещо, което вас ви интересува – специално исканията на земеделците от Като Неврокопи: субсидии за животновъдите специално за зимните месеци; продукцията, която се произвежда в Като Неврокопи да има стойност и патент за цяла Европа”, уточни още Христос Гондияс.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.