1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Министър Танева: България ще подкрепи всеки един оператор от Виетнам, който иска да изкупува тютюн

Министър Танева: България ще подкрепи всеки един оператор от Виетнам, който иска да изкупува тютюн

Aграрният стокообмен между двете страни отбелязва ръст

България ще подкрепи всеки един оператор от Виетнам, който иска да изкупува тютюн. Това заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева на среща с Н.Пр. Нгуен Тхи Хонг Оан, извънреден и пълномощен посланик на Социалистическа Република Виетнам в България. Министър Танева подчерта, че в сферата на земеделието двете страни имат много добро сътрудничество.

„Обемите на производство на земеделски продукти нарастват. България е сигурна среда за инвестиция и развитие на бизнес“, каза още Десислава Танева и допълни, че доброто сътрудничество между двете страни е допълнителна предпоставка.

От своя страна Н.Пр. Нгуен Тхи Хонг Оан заяви, че между България и Виетнам съществува значителен потенциал за задълбочаване на сътрудничеството във всички сфери на селското стопанство. Тя допълни, че за последните години аграрният стокообмен между двете страни отбелязва ръст, в резултат на увеличение на българския износ.

През 2015 г. стойността на изнесените за Виетнам селскостопански стоки достига 20,4 млн. щатски долара, което е над три пъти повече спрямо предходната година. Основните продукти, които България изнася за Виетнам през последните две години са слънчоглед и пшеница, като през 2015 г. се наблюдава рязко увеличение на износа на пшеница.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.