1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Министър Цветанов се отчете пред Парламентарната комисия по земеделие и гори

Министър Цветанов се отчете пред Парламентарната комисия по земеделие и гори

Министър Цветанов подчерта, че през тази година финансовото подпомагане на млекопроизводителите се осъществява по три схеми

 

Министърът на земеделието и храните Валери Цветанов информира Парламентарната комисия по земеделие и гори за някои от най-важните въпроси, по които екипът на МЗХ работи, като представи конкретните действия предприети по различните направления.

Министър Цветанов подчерта, че през тази година финансовото подпомагане на млекопроизводителите се осъществява по три схеми. Това са целева субсидия за произведено и продадено качествено краве, биволско, овче и козе мляко, по която изплатеният ресурс е в размер на 9 113 780,06 лв. – само за месеците януари и февруари.

Отпусната е и целева субсидия за подпомагане изхранването на животни и птици от националния генофонд и контролираната част, по която общият размер на договорената безвъзмездна субсидия е 7 295 795,58 лв., като към 20 юни 2008 г. са изплатени 4 554 976,21 лв.

Третата схема е държавната помощ "de minimis" за закупуване на фураж за изхранване на животни от млечното направление. Общият размер на договорената държавна помощ е 42 871 273,53 лв. "Към 15 април 2008 г. по мярката са кандидатствали 11 005 земеделски производители от всички области на страната" – посочи министър Цветанов. Той припомни, че е възстановено изплащането на безвъзмездната помощ от осигурените допълнителни 16 700 000 лв. Към 20 юни 2008 г. изплатените средства по "de minimis" се равняват на 40 004 324,17 лв.

Друг приоритетен въпрос за МЗХ е компенсирането на земеделските стопани заради сушата през миналата година. През 2007 г. за компенсиране на вредите вследствие на сушата, е изплатена държавна помощ за пропадналите площи от пшеница и ечемик в размер на 7 996 290 лв., а за пропадналите площи с пролетници компенсациите ще бъдат изплатени през второто шестмесечие на 2008 г.

Министър Цветанов запозна комисията с предварителните констатации от проведената одитна мисия от 9 до 13 юни у нас, която провери дали администрацията и контрола по схемите за единно плащане на площ се извършват в съответствие със законодателството на Общността за референтна 2007 и 2008 година.

Според предварителните заключения от проверката е констатирано, че ИСАК е реализирана по начин, който налага прекалено стриктни изисквания при въвеждане на данни за площи от страна на кандидатите и не позволява на българския земеделски стопанин да подаде коректно заявление. Ако с промяна на технологията на работа се осигури подаване на коректни заявления, самият процес на обработката им ще е облекчен и няма да се влагат толкова усилия за установяване на административни грешки. По този начин ще има нужда от по-малко проверки и наличните експерти ще са достатъчни. При това – без да се ощетяват финансовите интереси на ЕС, сочи проверката.

За 2007 г. "наддекларираните площи" в България са 5% от всички, докато средно за ЕС това е 2%. Това изисква съответен анализ и набелязване на мерки за отстраняване на този тип грешки, както и че е необходимо използването на един уникален идентификатор (идентификационен номер), който да съпровожда заявените площи в целия процес на обработка на едно заявление – от подаването му от страна на кандидата до получаване на крайните плащания.

Министър Цветанов съобщи, че на 23 юни 2008 г. е стартирало изплащането на директните плащания за необлагодетелствани райони – планински и други за 2007 г., като субсидията е в размер на 30 700 000 лв., както и за енергийни култури, като субсидията е 350 000 лв. Изплащането на средствата ще продължи до 27 юни 2008 г.

"Освен добавяне в заявлението на новите схеми и мерки за подпомагане, съществена новост в заявлението за общо плащане на площ е, че от тази година се изисква и деклариране на основанието за ползване на заявените площи" – обясни министър Цветанов. Той съобщи, че в МЗХ е създадена арбитражна комисия, която ще разглежда постъпили жалби и сигнали, свързани с решения на РА за плащане или отказ от плащане.

Много важен приоритет за МЗХ е и осигуряването на заложената в бюджета сума за увеличаване на национални доплащания към директните плащания на площ. По този въпрос министър Цветанов поиска подкрепа от Комисията по земеделие и гори. Председателят на комисията Васил Калинов подчерта, че ще бъде оказано необходимото съдействие за увеличаване на националните доплащания. Той предложи Комисията да проведе специално заседание, на което да бъдат разгледани въпросите, свързани с финансовото обезпечаване на отрасъла за 2009 г.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.