1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Министър Василева разговаря с ръководството на Международната комисия за опазване на река Дунав

Министър Василева разговаря с ръководството на Международната комисия за опазване на река Дунав

На България бе дадена висока оценка по отношение на работата й в работната група по корабоплаването

Министърът  на околната среда и водите Ивелина Василева се срещна с президента на Международната комисия за опазване на река Дунав Петер Калаш и Иван Завадски, изпълнителен секретар на Комисията. 

Петер Калаш говори за приоритетите на чешкото председателство и даде висока оценка за работата на България по отношение на работата в различените формати на международната комисия и за усилията за подобряване на чистота и опазването на басейна на река Дунав. Министър Василева информира, че опазването на р. Дунав е приоритет на страната, а  по ОПОС са изградени или реконструирани 22 пречиствателни станции за отпадни води на стойност 2,5 млрд. лв. България е разработила вторите планове – за управление на басейна на р. Дунав, и за управление на риска от наводнения, които са в съответствие с принципите на интегрирано управление на водите в международния басейн и с Плана за управление на международния басейн на река Дунав. Двата плана са базирани на една и съща информация за българската част от Дунавския речен басейн и съдържат анализи и данни за водните тела от басейнова значимост. Приложени са еднакви подходи и критерии при анализа на антропогенния натиск. В момента върви активно обществено обсъждане с всички заинтересовани страни, подчерта министър Василева.

На България бе дадена висока оценка по отношение на работата й в работната група по корабоплаването, в която участват представителите на екологичното и транспортното министерство. Петер Калаш посочи сътрудничеството с министерството на транспорта като добър пример, който страната може да представи като добра практика.

Министър Василева подкрепи идеята да се предложи на ЕК да подкрепи и финансира прилагането на опита и експертизата на Международната комисия за опазването на р. Дунав в други страни,  които не членуват в Дунавската конвенция. Тя заяви, че България е натрупала сериозен опит и експертиза по време на изминалите години и активно ще се включи в такава инициатива.    

България е втората страна, посетена от председателството на Дунавската конвенция. Чешката република оценява членството й в Дунавската конвенция и в Конвенцията за опазване на Черно море от замърсяване. Министър Василева увери чешкото председателство, че България ще продължи да работи за подобряването и разширяването на сътрудничеството в областта на водите в региона. България ще домакинства две срещи на експертни групи – 25-ата на групата „Натиск и мерки“ и 30-ата на групата по „Защита от наводнения“.

На срещата днес бяха обсъдени и въпроси от двустранен интерес. В нея участваха председателят на Комисията по околната среда и водите на Народната събрание Станислав Иванов и зам.-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Антон Гинев.   

Конвенцията за сътрудничество при опазването и устойчивото използване на река Дунав е подписана на 29 юни 1994 г. в София. Тя е в сила за България от 6 април 1999 г. Съгласно чл. 18 на Конвенцията и  чл. 1 на Приложение ІV от Конвенцията, Изпълнителен орган на Конвенцията е Международната комисия за опазване на река Дунав, която включва ръководителите на делегациите на 14 договарящи страни: Федерална Република Германия, Република Австрия, Република Чехия, Словашка република, Република Унгария, Република Словения, Република Хърватия, Босна и Херцеговина, Република Сърбия,  Черна гора,  Република България, Румъния, Република Молдова, Украйна и Европейската комисия.

Конвенцията за река Дунав е платформа за прилагане на Рамковата директива за водите и Директивата за наводненията в международния Дунавски басейн.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.