1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Министър Вътев информира украинския министър на аграрната политика и храните за нарушения на лицензионния режим при износа на зърно

Министър Вътев информира украинския министър на аграрната политика и храните за нарушения на лицензионния режим при износа на зърно

Имената на компаниите, нарушили лицензионния режим, ще бъдат официално изпратени на Украйна

Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев информира украинския министър на аграрната политика и храните Микола Солски за нарушения от страна на някои фирми на въведения от украинската страна лицензионен режим за износа на слънчогледово семе, рапица, царевица и пшеница по време на онлайн среща.

Министър Вътев съобщи, че имената на компаниите, нарушили лицензионния режим, ще бъдат официално изпратени на Украйна.  Министър Солски припомни, че съгласно решение на украинското правителство фирмите, които осъществяват прекъснат транзит, ще загубят правото да осъществяват износ за шест месеца.

На срещата министър Вътев припомни реакцията си по решението на украинското правителство и съобщението на страницата на Министерство на икономиката на Украйна да облекчи лицензионния режим. Той подчерта, че Министерството на земеделието и храните на България защитава интересите на българските земеделски производители.

Двамата министри обсъдиха още оперативни данни за износа на зърнени култури, сухо мляко, пчелен мед и слънчогледово олио от Украйна.

Министър Вътев подчерта, че България съдейства максимално за транзита на украинските продукти и допълни, че лицензионният режим работи много добре и не трябва да се променя. Министър Вътев и министър Солски са единодушни, че обменът на данни за търговията със селскостопански продукти трябва да продължи и се договориха за датата на следващата регулярна среща.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.