1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Министерски чиновници нехаят за пчеларството

Министерски чиновници нехаят за пчеларството

 

На форума "Европейско бъдеще за българското пчеларство", състоял се на 17 април т.г. във Велико Търново, е отчетено, че Законът за пчеларството, приет миналата година, не работи поради безхаберието на чиновниците в Министерството на земеделието и горите. Това коментира председателят на пчеларското дружество в Монтана Кирил Занков.

Според всеобщото мнение, оформило се на националната среща, незабавно трябва да бъде приета Наредба за опазване на пчелните семейства от отравяне при пръскане с пестициди, която е готова още от 2003 год. Пчеларите от цялата страна настояват да бъдат приведени в известност изчезналите средства от бюджета, отпуснати за профилактични прегледи на пчелните семейства. И още - най-после трябва да бъда определена официална организация, която да се заеме с регистрацията на пчелините. В документа, под формата на призив към министъра на земеделието и горите, се отбелязва, че не се работи по дългосрочната и годишните програми за развитие и финансово стимулиране производителите на пчелен мед съгласно чл. 7 от Закона за пчеларството. Нужно е също и към мерките по програмата САПАРД, които засягат пчеларството, да бъдат прибавени и подвижното пчеларство, както и залесяването с медоносни видове.

Трудностите в този важен подотрасъл на земеделието у нас идват от пасивността на министерските чиновници, които с бездействието си създават значителни проблеми на пчеларите. Крайно време е Българският пчеларски съюз да бъде оторизиран да поеме функциите на Национален браншови пчеларски съюз, съгласно изискванията на закона, и по този начин действително да бъде гарантирано европейското бъдеще на българското пчеларство. Агроминистерството трябва да бъде помощник на българските пчелари, а не тяхна мащеха, настояват браншовиците./mont-press.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.