1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Миньорите в Оброчище продължават да протестират

Миньорите в Оброчище продължават да протестират

Омбудсманът Мая Манолова преговаря с тях

Омбудсманът Мая Манолова се срещна  с протестиращите миньори от мангановата мина Оброчище. Вече две седмици работещите в рудника настояват за по-високи заплати и по-добри условия на труд. Ето и подробностите:

Спазването на безопасни условия на труд, задължителното увеличаване на работните заплати, снабдяването с питейна вода и с ваучери за храна – това са задължителните условия, които трябва да залегнат в преговорите между миньорите и концесионера на рудника. Омбудсманът Мая Манолова е категорична, че заплата от 460 лева е експлоатация: Аз няма как да се съглася, че възнаграждение от 460 лева, каквато е минималната работна заплата, е нормално да получават подземни работници. Още повече става дума за манганова мина, не става дума за въглища“,каза Мая Манолова.

Тук идва и въпросът как живеят миньорите с такива заплати, които дори не получават редовно? Как да ви го опиша аз съм с две деца. Голямата ми дъщеря е студентка ... как да го опиша- борчове, борчове и само борчове“, споделя един от миньорите.

Мангановото находище край Оброчище е сред четирите най-богати в света. При добра експлоатация мината трябва да дава много добри икономически резултати. Омбудсманът ще настоява на масата на преговорите да седнат миньорите и концесионерът, за да намерят разрешение на проблемите. Протестите на работниците продължават.

Автор: Галина Недкова

 

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.