1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Момчил Неков: Проверките на биопроизводството са гаранция за качество

Момчил Неков: Проверките на биопроизводството са гаранция за качество

Родни производители се опасяват, че груповото сертифициране може да занижи качеството на контролите

„За да се запази имиджът на биологичното земеделие като екологично чисто, ежегодните проверки трябва да останат в сила“. Това заяви евродепутатът Момчил Неков на заседание на Комисията по земеделие и развитие на селските райони в Европейския парламент вчера.

Младият социалист сподели, че биопроизводители от България са изразили пред него притеснение, че чрез нововъведението за групово сертифициране има опасност от занижаване на качеството на контрола. В представените изменения по регламента за биопроизводство няма яснота около критериите за този вид сертифициране. „За производителите е важно да знаят във възможно най-ранен етап какви са условията, които трябва да изпълнят“, поясни Неков.

Евродепутатът коментира и въвеждането на означение, информиращо коя е държавата, в която съответният сорт плод или зеленчук е разработен. Според него подобна индикация ще допринесе за това регионите, в които са създадени, да са по-разпознаваеми сред потребителите. „Това ще спомогне за популяризиране на местното производство и работата на научните институти в сектора“, завърши той.

Биологичното земеделие се характеризира с това, че при производството и преработката на продуктите не се използват изкуствени торове, пестициди и стимуланти. Приоритет е запазването на високото качество на продуктите, възможно най-близо до естествената природа. В биоземеделието употребата на ГМО е забранена. През 2014 г. ЕК предложи регламент за биопроизводство, като основната цел е законодателството да отговаря на нуждите на този разрастващ се бранш в Европа и да отмени съществуващите разпоредби от 2007 г. Биоземеделието е един от приоритетите в работата на Момчил Неков като член на Комисията по земеделие и развитие на селските райони в Европейския парламент.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.