1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. "Монсанто" се отказва от генетично модифицирано жито

"Монсанто" се отказва от генетично модифицирано жито

Американската биотехнологична компания "Монсанто" се отказа от плановете си да произвежда първото в света генетично модифицирано жито, съобщава Асошейтед прес. Изследователската програма за него продължи шест години и струваше по 5 млн. долара годишно. Решението за прекратяването й беше обявено в момент когато Еврокомисията обмисля дали да даде зелена светлина за отглеждането на генномодифицирана царевица, коментира британският в. "Гардиън". Според изданието спирането на програмата е само временно. Компанията се надява Световната търговска организация да се произнесе в полза на САЩ в делото срещу ЕС по отношение на генномодифицираните продукти и да обяви европейския бойкот върху тях за незаконен.

Това не е първото подобно решение на компанията. Тя вече се отказа от производството на генномодифицирани картофи, след като се сблъска с недоволство на веригите за бързо хранене. Освен това "Монсанто" обяви намерението си да затвори заводите си в Европа, за да намали разходите си.

Според наблюдатели решението за отказ от програмата за генно модифицирано жито е взето под натиска на производителите и търговците на жито. Първите не отричат, че генетично модифицираните жита ще подобрят реколтите и ще увеличат печалбите, но са убедени, че потребителите ще отхвърлят продукта. Особено силна беше опозицията от страна на американските и канадските фермери, които се опасяваха от отлив на клиенти в Япония и Европа и пренасочването им към фермери и доставчици в Австралия и Източна Европа. По данни на американския департамент по земеделие през последните 10 години ЕС и Япония купуват 45% от изнасяното от САЩ жито.

Противниците на ГМО-индустрията изразиха задоволство от решението на "Монсанто". "Това е победа за потребителите и фермерите", ликуваха от международната природозащитна организация "Приятели на Земята". "Това е началото на края на генномодифицираните продукти", обявиха от американската Асоциация на потребителите на органични храни./dnevnik.bg

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.