1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Можем да получим 1,466 млрд. евро по Оперативната програма "Околна среда"

Можем да получим 1,466 млрд. евро по Оперативната програма "Околна среда"

 

На среща в хотел "Кемпински-Зографски" днес бе представена Оперативната програма "Околна среда". Тя е една от седемте програми чрез които ще се усвояват средствата от еврофондовете и които допълват Националната стратегическа референта рамка за периода 2007-2013 г.

На срещата участваха министърът на финансите Пламен Орешарски, изпълнителният директор на Националното сдружение на общините в България, Гинка Чавдарова, министърът на околната среда и водите Джевджет Чакъров, кметове на над 50 общини, на ръководствата на браншовите организации в строителството – Българската строителна камара, Българската предприемаческа камара в строителството и Съюза на частните строители в България, както и строителни фирми.

По време на пресконференцията бяха очертани основните параметри, както и основните насоки, по които ще се работи в Оперативната програма "Околна среда".

Финансирането по програмата възлиза общо на 1,466 млрд. евро. 344 млн. евро от тези пари ще бъдат осигурени на местно ниво.

Основните насоки, по които ще се работи в програмата, са както следва:

Първо: Подобряване на инфраструктурата за питейно водоснадбдядаване.

По тази точка от проекта ще бъдат отпуснати около 68-70% от средствата.

Според плана всички градове с население повече от 2000 души трябва да се сдобият с пречиствателни станиции до края на програмата.

До 2010 г. градовете с население повече от 10 000 хиляди души трябва да имат на разположение подобна  станция. Това значи в следващите две години и половина трябва да бъдат строени средно по 25 станции на година.

Също така стана ясно, че са необходими законови програми, касаещи собствеността на водопреностните системи.

Според планираните промени, системите в частта си, намиращи се в населените места, трябва да останат публични държавни дружества, а извън големите градове трябва да станат публична частна собственост.

От началото на мандата на правителството са построени 9 пречиствателни станции на обща стойност почти 100 млн. лева.

Второ: Пакетиране на отпадъци

Тази част от проекта ще получи около 20% от цялото финансиране по програмата. Според нея трябва да бъдат построени 55 депа, като 24 от тях са вече построени, 9 се строят и 22 тепърва ще бъдат изградени.

Планира се също така и построяване на заводи за балиране на отпадъците. Те ще бъдат построени и с помощта на публично-частно партньорство, което ще подпомогне строежа.

Планира се подобряване на софийската инфраструктура за прочистване на водата. За тази цел се планира да бъдат отпуснати средства в рамките на 100 млн. лв.

От изказвания по време и след конференцията стана ясно също така, че е било обсъждано повторно отваряне на сметището в Суходол, но не е било взето окончателно решение по въпроса, тъй като институциите се опасяват от реакцията на местните хора.

"Минимум 8-10 субекта са готови да инвестират в изграждането на завод за преработка на отпадъците на София", каза Чакъров. Министърът не съобщи имената на фирмите и уточни, че Столичната община трябва да посочи една от тях за евентуално публично-частно партньорство по проекта. Заводът може да се финансира и по линия на оперативната програма. Според Чакъров няма проблем проектът да бъде представен за одобрение от Европейската комисия, друг е въпросът обаче дали той ще бъде одобрен. Една от причините е, че ЕК е консервативна към проекти, които генерират приходи. Освен това не може половината от средствата по оперативната програма да отидат само за София.

Трето: Опазване и възстановяване на екологичното равновесие

За него се планира да бъдат отпуснати 5-6% от средствата.

Министерството на околната среда и водите е възложило на БАН да прецизира от научна гледна точка отложените за включване в екомрежата зони и до началото на септември учените ще са окончателно готови, каза министърът. Следващата стъпка е насрочване на заседание на Националния съвет по биоразнообразие, след което зоните ще бъдат разгледани и от Министерския съвет.

Чакъров съобщи, че през следващите една-две седмици ще са готови първите проекти на негови заповеди за защитените зони. Това не значи спиране на строително-инвестициони дейности, те трябва само да бъдат природосъобразни, каза Чакъров. Основните усилия ще бъдат насочени към постигане на разбирателство между строителството по морския бряг и опазването на природата.

Във връзка с изтичането на мораториума върху строителните дейности в "Иракли", министърът каза, че нормативната база все още позволява на местната власт да взема решения, които отварят врати за подобни инвестиции.

На казуса "Иракли" ще бъде обърнато специално вниманив, каза Чакъров и допълни, че по този въпрос ще има решение на правителството на едно от следващите му заседания. "Иракли" най-вероятно ще бъде включен в мрежата от защитени територии "Натура 2000", каза министърът. Той допълни, че проблемът със защитените територии не е уникален у нас. Отношенията, свързани с "Натура 2000", пораждат конфликти навсякъде.

Акцентирано бе също така, че българското законодателство в частта си защита и опазване на околната среда е синхронизирано с европейското. На този етап няма по-сериозни предупреждения от ЕК във връзка с "Натура 2000", каза министърът в отговор на журналистически въпрос. Проектът за промени в Закона за биоразнообразието, с които се транспонират двете директиви по екомрежата е разгледан на първо четене в парламентарната комисия по околна среда и предстои да бъде одобрен от Народното събрание.

Четвърто: Техническа помощ

В тази част ще бъдат отпуснати около 4% от парите по програмата.

Ще бъде използвана и техническа помощ по програмата ИСПА, по която плащанията са възстановени. Планират 16 проекта на обща стойност 289 млн евро, акцентиращи върху преработката на отпадъци.

Всички участници на пресконференцията се обединиха около становището, че до момента е било свършено много, но предстоят още промени най-вече в областта на законодателството.

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.