1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Мрачни цифри сочи изследване

Мрачни цифри сочи изследване

Данните показват, че годната за ефективно използване земеделска техника не надвишава повече от 10% от наличната

 

Известни са вече данните от изследването "Икономическа среда за агробизнес в България". Това твърдят експертите, направили изследването в продължение на няколко месеца по всички региони на страната. Най-напред е посочено, че потребностите от нова земеделска техника у нас са повече от тревожни. Според изчисленията им годишно за страната са нужни да се изразходват повече от 300 милиона долара за земеделска техника и над 75 милиона за резервни части.

В документа се твърди, че ако родните земеделски производители и техните организации искат да станат равностойни партньори на европейските пазари, последните цифри трябва поне да се удвоят. Причината е, че сега има нови, спестяващи човешки труд технологии, но които се постигат с нови и скъпи машини.

Данните показват още, че годната за ефективно използване земеделска техника не надвишава повече от 10 процента от наличната. Останалата или е на критичен етап, или е амортизирана и се ползва за резервни части. Освен техниката е необходимо да бъде обновен и сградният фонд, оборите и съоръженията за животновъдството, складовете и хладилните стопанства. Енерговъоръжеността на 1000 дка обработваема земя у нас е 10 пъти по-ниска от тази в Европейския съюз.

В същото време кредитната система в страната все още не е достатъчно ефективна, за да съживи отрасъла в бързи и нисколихвени заеми. Националната статистика показва, че в земеделието са заети над 800 хил. души - около една четвърт от заетите, а тяхната производителност е едва наполовина от средната производителност за страната./mont-press.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.