1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Мярка 07 на програма САПАРД

Мярка 07 на програма САПАРД

"Обновяване и развитие на селата, опазване и съхраняване на селското наследство и културни традиции"

 

Целта на мярката е да се укрепят селските общности като уникален социален и културен актив, да се включат местните знания и умения при създаването и осъществяването на социални и културни проекти, както и такива, свързани с опазване на околната среда, които могат да отговорят на местните и националните потребности, казаха от Областната дирекция "Земеделие и гори" в Плевен. Предоставянето на субсидии и техническа помощ на общинските власти и други местни организации при подготовката и прилагането на планове за подобряването на техническата инфраструктура в населените места, възстановяването на сгради с архитектурно и историческо значение, особено такива, които същевременно могат да предоставят условия за културни дейности на местните жители и посетители, ще подобри селската среда, качеството на селския живот и ще постави основа за развиване на нови икономически дейности, начинания и услуги в селските райони на страната, смятат аграрните експерти.

Главни цели на мярката 

Подобряването на инженерната инфраструктура в населените места, на средата и условията за култура и развлечения за местните жители и посетители, опазването и подобряването на местното културно и архитектурно наследство, както и предоставянето на възможност на общинските власти да работят заедно с местното население при подготовката и прилагането на плановете за развитие съответните райони са сред основните цели, които си поставя новата мярка на програма САПАРД, която вече се реализира у нас. Освен това чрез тази мярка ще се даде възможност на местните хора и организации да участват в управлението на местното развитие, в процесите на подобряването на облика, състоянието на околната среда и хигиенните условия в селата, както и в укрепването на сътрудничеството между частните предприятия и общинските власти при популяризирането на икономическото развитие в местния район.

Допустими инвестиции

По мярка 07 са допустими следните инвестиции: изграждане или подобряване на водоснабдителната мрежа, подобряване на уличната мрежа, изграждане или подобряване на канализационната мрежа, възстановяване на исторически сгради -публична общинска собственост, изграждане или възстановяване на многофункционални културно-информационни центрове и паркове - публична общинска собственост, изграждане или подобряване на места за събиране на селскостопански и битови отпадъци, включително трупосъбирателни площадки.

Проектите, с които се кандидатства по тази мярка на САПАРД, трябва да бъдат предложени от община, като залегналите в тях дейности непременно трябва да са сред приоритетите в плана за развитие на съответната община, уточниха от Областната дирекция "Земеделие и гори" в Плевен. Освен това е задължително проектите да имат положително становище от съответния областен съвет за регионално развитие относно социално - икономическата необходимост от проекта.

Условия за подпомагане 

Няма да бъдат финансирани проекти с отрицателен ефект върху околната среда, предупреждават специалистите. Проектите, одобрени за финансиране по програма САПАРД, не могат в същото време да бъдат подпомагани по друга програма на ЕС.

Подпомаганият бенефициент трябва да съдейства на служители на аграрното министерство, агенция САПАРД или ЕС, оторизирани да контролират или одитират реализацията на проекта. Отпуснатата субсидия трябва да бъде върната в случаите, когато придобитите или подобрените с помощта на програмата дълготрайни материални активи не се използват по предназначението им, или са продадени или отдадени под наем за срок от 5 години след последното извършено плащане от САПАРД агенцията.

Финансови условия

Проектите по тази мярка трябва да са от инфраструктурен тип, негенериращ значителни нетни приходи и следователно могат да бъдат финансирани до 100%. Изграждане на инфраструктура за частни домакинства и лица няма да бъде подпомагано.

Максималният и минималният размер на разходите за всеки инвестиционен проект за периода на изпълнение на програмата (2000-2006 г.) са минимум 30 000 евро и максимум 1 000 000 евро./posredniknews.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.