1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Мярка 313 ще подкрепя създаването и маркетинга на конкурентоспособни туристически продукти

Мярка 313 ще подкрепя създаването и маркетинга на конкурентоспособни туристически продукти

Мярката ще подпомага инвестиции за изграждане или обновяване на туристическа инфраструктура...

Мярка 313 "Насърчаване на туристическите дейности" ще предоставя подкрепа за инвестиции в общинска или държавна туристическа инфраструктура или за обекти от туристически интерес, но които не реализират печалба, стопанисвани от общини или неправителствени организации.

Развитието на интегриран селски туризъм, основан на социалните, културните, природните и човешките ресурси в селските райони, е важен инструмент както за създаването на допълнителни доходи и работни места в тези райони, така и за опазване на наследството на селските райони. Българските селски райони имат значителен потенциал за развитие на интегриран селски туризъм, който в момента се използва недостатъчно поради липсата на традиции и слаборазвити туристически продукти. Растежът на селския туризъм е ограничен от раздробеността на предлаганите туристически услуги и недостатъчните инвестиции в развитие и маркетинг на продукти.

nature5_357

Цели на мярката

За да се улеснят възможностите за преки и непреки доходи и за създаване на заетост в селския туризъм, необходима е подкрепа за създаване и маркетинг на конкурентоспособни туристически продукти, както и подобряване на туристическата привлекателност на селските райони.

Съоръженията, изградени за насърчаване на развитието на туризма, ще подобрят достъпа на голяма част от населението от селските райони до дейности, свързани със спорта и отдиха, и ще допринесат за повишаване на икономическото благосъстояние и качеството на живот в селските райони.

Мярката има за цел да насърчи растежа на доходите и създаването на заетост в селските райони чрез подпомагане развитието на интегриран селски туризъм, както и до разнообразяване и подобряване на туристическата инфраструктура, атракциите и съоръжения за посетители в селските райони.

Мярката предоставя помощ за инвестиции за развитие на туристическа инфраструктура, която е общинска или държавна собственост и/или на организации с нестопанска цел, за атракции за посетителите, както и развитие и маркетинг на туристически продукти на местно ниво. Докато мерки 311 и 312 са насочени към проекти за туризъм на частни получатели на помощта, мярка 313 подкрепя само дейности, които не генерират печалба, вкл. изграждане и подобрение на съоръжения или атракции.

Мярката се прилага в 103 общини в селските райони в България с население, ненадвишаващо 10 хил. жители. Инвестиции за развитие на туризма в населени места и курортни селища с развит масов туризъм няма да бъдат подпомагани.

Финансирани дейности

Мярката ще подпомага инвестиции за изграждане или обновяване на туристическа инфраструктура, съоръжения или атракции за посетителите. Това са обекти – атракции за посетителите и места за отдих и развлечения, посетителски центрове за представяне и експониране на местното природно и културно наследство. Ще се финансират проекти за изграждане на малки по размер атракции на открито и закрито, малки по размер центрове за изкуство и занаяти, както и центрове за временни изложения с туристическа цел. Ще се подпомагат съоръжения и места за спорт и отдих, туристически и колоездачни пътеки, както и инфраструктура и съоръжения за рафтинг, пешеходен туризъм, планински туризъм и други спортове. Проекти ще се приемат и за изграждане на съоръжения за обществената инфраструктура. Това са информационни пунктове, информационни табла и пътепоказатели за туристическите места и маршрути, заслони и съоръжения за безопасност и т.н. Мярката също така ще подпомага разработване и маркетинг на туристически продукти, ако се отнасят за разработване на туристически маркетингови стратегии на местно ниво и информационни материали. Тя ще включва и дейности за разработване на електронни системи за резервации в селските райони на местно ниво.

Няма да се подпомагат проекти, които включват единствено дейности по разработване и маркетинг на туристически продукти. Други дейности, които са недопустими за подпомагане, са свързани с обновяване на паметници на културата от национално и световно значение, включени в класификацията на Националния институт за паметници на културата (НИПК). Няма да се финансират и дейности, насочени към атракции и съоръжения, които са частна собственост.

По мярката ще се предоставя безвъзмездна помощ за допустими инвестиции, включително общи разходи, свързани с инвестицията. Ще се финансират външни консултантски услуги за маркетинг на туристически продукти, както и разходи за публикуване на рекламни материали. По последните две позиции общите разходи, свързани с инвестициите ,не могат да надвишават 12% от общите допустими разходи по проекта.

Финансиране

По мярката ще се изплащат 100% от общите допустими разходи за проекти на общини, 70% от общите допустими разходи за проекти на юридически лица с нестопанска цел при спазване на ограниченията и условията, наложени по правилата за минимална помощ "de minimis", където това е приложимо. Минималният размер на общите инвестиции за проект е 10 хил. евро, а максималният размер – е 200 хил. евро.

Всички предложения за проекти се проверяват дали отговарят на критериите за допустимост. Предложенията за проекти, които отговарят на критериите, се класират по приоритетните критерии за избор.

Бенефициенти

Кандидатите трябва да отговарят на определени изисквания за допустимост. На първо място те трябва да са общини от допустимите общини по мярката или юридически лица с нестопанска цел, регистрирани в община от селските райони, a подпомаганата дейност се извършва в една от допустимите общини по мярката. В процеса на избор проектите се класират и се дава приоритет на:

- проекти, осъществявани на територията на селища с население над 500 и по-малко от 5 хил. жители;

- проекти, които отговарят на приоритетите на общинската програма за развитие на туризма, приета от общинския съвет;

- кандидати, които са юридически лица с нестопанска цел, трябва да са регистрирани в допустимите общини, където ще се осъществява дейността;

- проекти, представени от кандидати, които никога досега не са били подпомагани от Европейския съюз за изпълнението на подобен проект;

- проекти за развитие на интегриран селски туризъм.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.