1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. МЗГ ще разпределя квотите за захарен сироп

МЗГ ще разпределя квотите за захарен сироп

 

Държавен фонд "Земеделие" започва да разпределя квотите за производство на захар от захарно цвекло и изоглюкоза (сироп от царевица, използван като суровина в производството на кока-кола и безалкохолни напитки). Това гласи наредбата за реда, по който ще се определят квотите, договорени в преговорите с Европейския съюз.

България получи годишна квота от 56 хил. т изоглюкоза и минимални количества от 4752 т захар, които да се произведат само от захарно цвекло. Количествата бяха определени въз основа на цвеклопроизводството от 2000 г. до 2003 г., когато в резултат от срива в земеделието площите бяха силно намалени. През миналата година ЕС ограничи субсидиите за цвеклопроизводителите и наложи нов режим на пазара на захар поради свръхпроизводство в сектора. Мерките ще засегнат частично и българските производители, които задоволяват вътрешното потребление от преработката на вносна захар. Годишно в страната се потребяват над 250 хил. т бяла захар, произведени от тръстикова суровина, внасяна с минимално мито по споразумението със Световната търговска организация, което действа от 1998 г.

След влизането на България в Европейския съюз, преработвателите на захар ще бъдат задължени да не превишават квотите за изоглюкоза и захар от цвекло. Само горнооряховските "Захарни заводи" разполагат с мощности за преработка на захарно цвекло. Годишно предприятието изкупува около 3 хил. т суровина, затова и няма да превиши определената квота. Единственият производител на изоглюкоза пък е разградският "Амилум", който спокойно ще се вмести в разрешената квота. Капацитетът на завода е 100 хил. т изоглюкоза, но в рамките на ЕС могат да произвеждат и продават до 56 хил. т. Количествата над тази квота може да се изнасят за трети страни извън ЕС.

Фонд "Земеделие" ще води регистър на производителите на захар и изоглюкоза и ще контролира изпълнението на квотите. В случай че цвеклопроизводството в страната изцяло бъде унищожено, квотата за захар ще се трансформира и ще бъде включена към годишната квота за изоглюкоза. С наредбата се указват и останалите случаи, в които част от разрешените квоти могат да се прехвърлят на други производители и търговци. Това може да става при ликвидация, сливане или разделяне на търговските дружества, получили от фонда квоти до 31 април на календарната година.

За да се контролира производство на захар, ДФ "Земеделие" ще води регистър и на всички компании, производители на цвеклова захар и изоглюкоза. Според евроизискванията заводите годишно ще внасят данък от 126.4 евро на тон произведена захар. Приходите от този данък отиват във фонд за компенсация на фермерите, които ще трябва да преструктурират производството си. Фонд "Земеделие" ще контролира и преработвателите на захар от тръстика, но това ще бъде разписано с нов закон, по който се работи активно. Законът ще прилага общата селскостопанска политика на ЕС и ще бъде в сила от 1 януари 2007 г. 

AGRO.BG


 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.