1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. На българския пазар има фалшиви биохрани

На българския пазар има фалшиви биохрани

 

 

За производството на биохрани у нас са сертифицирани 168 фирми. В действителност  продуктите, които носят етикет с надпис "био-" или "еко-", са много повече. Малка част от тях наистина са биологични продукти. Това стана ясно по време на пресконференция, на която Българската национална асоциация на потребителите (БНАП) и "Биоселена" - фондация за биологично земеделие, представиха първите резултати от съвместния си проект "Не на фалшивите биохрани!".

Двете организации са констатирали, че пазарът е "наводнен" с такива стоки. От започването на мониторинга преди около 1 месец досега са открити 54 различни фалшиви биопродукта. Установени са основно 3 вида нарушения: използване на термина "биологичен продукт", без на практика продуктът да е такъв (10 случая); използване на термина "екологичен продукт", без това да е така (над 30 случая); използване на фирмени имена, съдържащи представката "био-" или "еко-", без на практика фирмата да е сертифицирана да произвежда биопродукти (11 случая).

Цитираните нарушения въвеждат в заблуждение клиентите, че купуват биологични продукти, без това да е така, уточниха двете организации. А цените на биологичните "ментета" са много по-ниски от цените на истинските биологично чисти продукти. Все още обаче няма заведени дела срещу фирми за подлъгване на клиентите.

Ако дадена фирма рекламира продуктите си като биологични, без те да са такива, при първо установяване на нарушението, може да й се наложи глоба в размер от 1000 до 5000 лв. При повторно нарушение се забранява рекламата, а глобата е в размер между 5000 и 25000 лв.

Земята, върху която се отглеждат биологични продукти, трябва да премине през 2-годишен преходен период, по време на който срещу вредителите по растенията могат да се използват само сяра и син камък. Не могат да се използват никакви други пестициди, отстраняването на вредителите се осъществява механично. Разходите по сертифицирането на дадена земя като биологично чиста се поемат от съответния стопанин. В момента в България земята, която е сертифицирана като годна за отглеждане на биопродукти, е под 0,2 на сто.

Според двете организации в страната ни няма особен интерес към биохраните - те заемат едва 0,5 на сто от пазара. Не така стоят нещата в световен мащаб - през последните 10-15 години се наблюдава 18-20% ръст на продажбите на биологични храни.

Пазарният мониторинг по проекта "Не на фалшивите биохрани!" ще продължи и другата година, обещаха двете организации.

 

AGRO.BG

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.