1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Надежден гръб за местните зърнопроизводители

Надежден гръб за местните зърнопроизводители

Мелничният комплекс “Петромел” в Комощица кредитира кооперации и арендатори от региона

 

За малкото години от създаването си "Петромел" се е утвърдила сред най-добрите компании на пазара на промишлени консуматори на брашно.
 
Успехите се дължат на ясната и последователна фирмена политика, на коректните отношения с партньорите и на внедряване на добри производствени практики, твърди Пенчо Върбанов, директор на мелничния комплекс. "Петромел" разполага със силозна база, мелница, лаборатория за контрол на качеството и собствена дистрибуторска мрежа.
 
Предпоставка за добрата работа на предприятието са модерните съоръжения, които са гордостта на фирмата. Но за да се гарантира производство на брашно и други млевни изделия с постоянно високо качество, задължително условие е осигуряването на сигурност по веригата зърно-брашно, допълва Върбанов.
 
От години ръководството на комплекса си сътрудничи с кооперации, частни стопани и арендатори, предимно от Монтанско, но и от цяла Северна България. Така се осигуряват солидни количества зърно с високи качествени показатели. Фирмата кредитира партньорите си от региона с торове, горива, препарати за растителна защита, семена. Всички, които работят с мелницата в Комощица по линията на кредитирането, задължително се застраховат и така се намалява значително рискът от загуби за производителите при неблагоприятни метеорологични условия.
 
Последните няколко житни реколти бяха с изключително нисък добив поради лошите климатични условия. Зърнопроизводителите работиха в условията на убийствен недостиг на финансови средства, затова настоящата реколта трябва да им даде глътка въздух с по-добра изкупна цена. През тези кризисни години и най-големите производители от региона разчитаха единствено на паричната помощ на "Петромел".
 
На всички зърнопроизводители, произвели повече зърно от размера на получения кредит, се гарантира най-добрата пазарна цена. Мелницата участва активно и в изкупната кампания и така в силозите на "Петромел" постъпва зърно с възможно най-добрите показатели, за да могат да се произведат качествени брашна. 
 
Практиката на тясно сътрудничество с производителите е най-важното условие за получаване на качествени суровини, коментира Пенчо Върбанов. За нас работата в затворен цикъл е на път да се превърне в принцип, а частните производители и кооперациите са не само клиенти, но и надеждни партньори на "Петромел". /mont-press.com
 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.