1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Намерението ни е да приключим преговорите по глава “Земеделие” до края на юни, заяви Меглена Плугчиева

Намерението ни е да приключим преговорите по глава “Земеделие” до края на юни, заяви Меглена Плугчиева

 

Нашето твърдо намерение е да приключим преговорите по глава "Земеделие" до края на ирландското председателство, заяви зам.-министърът на земеделието Меглена Плугчиева.

След като Европейската комисия предложи позицията си до средата на април, ще започнат същинските прегледи, допълни тя. Всичко по глава "Земеделие" е синхронизирано с браншовите организации, изтъкна Плугчиева.

От тази седмица започват разговорите по сектори. 13 са сертифицираните от Европа млекопреработвателни предприятия, съобщи зам.-министър Плугчиева. Тя допълни, че е необходим преходен период от около три години, за да се подпомогнат българските производители, за да бъдат сертифицирани.

Месопреработвателните предприятия са разпределени в четири групи от гледна точка на покриването на европейските стандарти.
Преките плащания не се дават за произведено количество продукция, а за територия обработваема площ, като така се въвежда единното плащане, поясни зам.-министърът на земеделието.

Плащанията за зърнените култури ще запазят размера си, като ще се заплаща за площ. Въвеждат се годишни плащания за производство на ядкови плодове.

Войните в Югославия се отразиха изключително негативно на икономиката на страната, в това число на аграрния сектор, коментира Меглена Плугчиева. По думите й България трябва да се съобрази с общата ситуация в Европа и да се впише в този процес.

Трябва да търсим и равнопоставеност с 10-те страни, които тази година се присъединяват към Европейския съюз, изтъкна тя./focus-news.net

AGRO.BG

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.