1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Национална стратегия набелязва мерки за развитието на лозарството и винарството до 2025 г.

Национална стратегия набелязва мерки за развитието на лозарството и винарството до 2025 г.

Програмата за изпълнение предвижда през тази година в регистъра да се впишат близо 69 000 ха, а през 2006 - 66 000 ха.

 

Създаването на максимално ефективна административна и пазарна среда за възстановяване и развитие на лозарството и винарството в страната – това е основният акцент на приетата от правителството Национална стратегия за развитието на лозарството и винарството у нас за периода 2005-2025 г., съобщиха от Министерски съвет. Тя беше изработена съгласно Закона за виното и спиртните напитки. Стратегическите цели за развитието на отрасъла включват изграждане на съвременна структура на лозаро-винарския сектор и експанзия на сектора в посока на подобряване на качеството, увеличаване на производството и увеличаване на цената, посочи Росица Горанова, изпълнителен директор на Агенцията по лозата и виното. Стратегическа цел е и утвърждаването на автентичен образ на българското вино на националния и международния пазар.

Основните източници на финансиране до и след присъединяването към ЕС също са отбелязани в стратегията. Финансирането на отрасъла ще бъде преди всичко държавно, чрез субсидиране и инвестиционни кредити от Държавен фонд "Земеделие" или директно кредитиране на земеделски производители от фонда. Друг начин на финансиране са банките, лизингови организации, рискови фондове и кредитни кооперации, допълни Горанова.

Работна група от експерти в сектора ще разработи кодекс за добра производствена практика, а чрез създадения фонд "Българско вино" се създават условия за промоции на износа на българските качествени вина, каза Росица Горанова. Тя допълни, че прилагането на Европейското законодателство изисква изграждането и поддържането на лозарски регистър. Изграждането му е започнало от 2004 година, като през изтеклата година в регистъра са включени 20 000 ха. ЕС дава възможност на България към 1 януари 2007 година да покаже лозарски потенциал от 153 хил. хектара и той ще бъде признат, когато влезе в лозарския регистър, каза Горанова.

Програмата за изпълнение предвижда през тази година в регистъра да се впишат близо 69 000 ха, а през 2006 - 66 000 ха.

Съобразно изискванията към България в предприсъединителния период, стратегията предвижда мерки за засилване и гарантиране на контрола върху производствения потенциал, детайлизиране обхвата на действие на контролните органи, създаване на възможности за проследяване движението на продуктите в сектора, следене и контрол върху произхода на суровините, изграждане на модел за добра производствена практика, спазването на изискванията за означаване и търговско представяне на продуктите, въвеждане на официален контролен номер за продуктите с произход.

Сред набелязаните мерки за развитието на сектора са популяризирането на "винарския туризъм", съчетан с подходяща инфраструктура и организирани комплекси за почивка и дегустации на български вина; ежегодно финансиране изкореняването и презасаждането на 4 000 ха лозови насаждения и др.

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.