1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Най-сетне ни признаха бактериите

Най-сетне ни признаха бактериите

Извън българските земи лактобацилус булгарикус мутира и вкусът вече не е същият.

 

Според новия стандарт на Еврокомисията от тази година йогуртът, както се нарича киселото мляко в европейските държави, трябва да съдържа живи бактерии лактобацилус булгарикус. Те правят нашето кисело мляко уникално.

Открити са от Стамен Григоров (1878-1945 г.). Той е роден в с. Извор, Трънско, и следвал естествени науки първо в Монпелие, а после в Женева и Париж. След една ваканция в родното си село тръгнал за Европа с армага (гърне) кисело мляко. По пътя го изял, а после сложил остатъците под микроскопа и открил непознатата дотогава пръчковидна бактерия. През 1903 г. направил научно съобщение по този повод, а две години по-късно изнесъл доклад за българското кисело мляко в института "Пастьор" в Париж. В негова чест откритието било кръстено Bacterium bulgaricum - Grigoroff.

Днес е сигурно, че лактобацилус булгарикус е огромен национален капитал, който не може да бъде откраднат. Извън българските земи той мутира и вкусът вече не е същият. Иначе кисело мляко има по цял свят. То се нарича кумис в Средна Азия, лабан в Близкия изток, кефир в Русия и югурт в Турция, откъдето това наименование е стигнало до Западна Европа./standartnews.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.