1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Нов документ за качеството на фуражите

Нов документ за качеството на фуражите

 

Специално ръководство дава гаранция за качество и безопасност на фуражите и с това се реализира т. нар. добра производствена практика. Документът е одобрен от междуведомствен експертен съвет по хранене на животните.

Ръководството ще бъде основа за изготвяне на кодекс, който ще осигурява безопасност на продуктите, употребявани за храна на различните видове животни.

 Производителите на фуражи предварително превантивно ще контролират безопасността на продуктите, съобщи инспекторът от Регионалния център на Националната служба по зърното в Монтана Фердинанд Николов.

Новият документ ще помогне на производителите да създадат свои правила и инструкции за работа.
Ръководството е разработено от специалисти в областта на технологията на фуражите, храненето на селскостопанските животни и ветеринарно-медицинско обслужване.

Документът е съобразен с основните директиви на Европейския съюз, които оформят законодателната рамка на сектора. Разбира се, всички производители на фуражи ще трябва добре да го изучат и да спазват добрата производствена практика. В противен случай ги чакат санкции, дори и затваряне на предприятия за известно време.

Именно Регионалният център на НЦСЗ в Монтана прави проверки за качеството на влаганите в комбинираните фуражи компоненти, както и за спазването на отделните рецепти и общата безопасност на смеските.

Това съобщиха от  farmer.bg за AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.