1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Нов срок за придобиване земи около сгради

Нов срок за придобиване земи около сгради

Промяната позволява да се улесни използването на свободните поименни компенсационни бонове.

 

До 26 октомври 2005 год. се удължава срокът за придобиване правото на собственост върху прилежащите земи към сгради от бившите стопански дворове на ТКЗС и други селскостопански организации при преференциални условия - без да се заплаща за ползването на държавните земи от собствениците на сградите. Това информираха от областната дирекция "Земеделие и гори" в Монтана.

Както е посочено в информацията това е регламентирано с постановление за изменение и допълнение на Правилника за прилагане закона за собствеността и ползването на земеделските земи, приет от Министерския съвет. В същия срок - 26 октомври идната година, според документа, сделките за продажби или замяна на прилежащите и застроени площи - частна държавна собственост към сградите в стопанските дворове на прекратените селскостопански организации по чл. 27, ал. 6 от Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, ще се сключват от министъра на земеделието и горите.

След 26 октомври 2005 година разпореждането с такива земи ще бъде от компетентността на областните управители. В постановлението и предвидена и процедура за търгове за продажба на земи от държавния поземлен фонд срещу поименни компенсационни бонове. След приключване на тръжните процедури на общинско, областно и национално равнище ще бъдат предприети нови национални търгове, на които ще се предлагат такива земи.

Целта е да се разширят възможностите на всички притежатели на поименни компенсационни бонове да придобият земеделски земи на територията на цялата страна по свой избор. Промяната позволява да се улесни използването на свободните поименни компенсационни бонове. Тяхната стойност в момента възлиза на около 516 милиона лева за страната./mont-press.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.