1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Нови технологии при отглеждане на птици. Актуални проблеми при кокошки от яйценосно направление

Нови технологии при отглеждане на птици. Актуални проблеми при кокошки от яйценосно направление

 

"Нови технологии при отглеждане на птици. Актуални проблеми при кокошки от яйценосно направление" беше темата на проведения преди няколко дена семинар в село Победа, обл. Ямболска семинар, придружен от демонстрация.

Доц. Кабакчиев, лектор от катедра "Птицевъдство" в тракийския университет в град Стара Загора запозна присъстващите фермери и птицевъди как да направят избор на подходящи хибриди в зависимост от условията на хранене и отглеждане. Той наблегна на новите изисквания за площ на една птица при използването на различни технологии на отглеждане. Други теми, които бяха засегнати -  съставяне на рецепти за хранене и приготвяне на смески при домашни условия; често срещани болести при птиците и необходимостта от прилагане на профилактични програми ; светлинен и температурен режим; причини за чупливост на яйцата и намаляване на теглото им.

На въпроса: "Има ли бъдеще дребния производител?", фермерите се убедиха, че има и стигнаха до извода да се обединят в организация. За целта се насрочи следваща среща за 12.05. 2004г на която да има представители от Съюза на птицевъдите в България за избор на Инициативен комитет за учредяване на Регионална асоциация на птицевъдите.

Срещата приключи с посещение на птицеферма с 4000 кокошки-носачки – клетъчно отглеждане, собственост на Христо Радев от с. Победа. Извърши се демонстрация за приготвяне на фураж при домашни условия по предварително изготвена рецепта

Национална служба за съвети в земеделието

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.